Erişilebilirlik

Malezya'dan Uçak Haberlerine Yalanlama


Malezya Ulaştırma Bakanı Hişamuddin Hüseyin açıklamalarda bulunurken
Malezya Ulaştırma Bakanı Hişamuddin Hüseyin açıklamalarda bulunurken
Malezyalı yetkililer, kaybolan uçağın son temasından sonra saatlarce daha uçtuğu yolunda çıkan haberleri yalanladı. Yetkililer, Çin’e ait uydu görüntülerinin su üzerinde seyreden uçak parçaları göstermediğini de söyledi.

Ulaştırma Bakanı Hişamuddin Hüseyin, Malezya Hava Yollarının Boeing ve uçak motoru yapımcısı Rolls Royce’a uçağın ekstradan dört bin kilometre ya da dört saat uçabileceğini gösteren bilgi olduğu yolunda çıkan haberleri sorduğunu ancak bunların doğru olmadığını öğrendiğini açıkladı.
Wall Street Journal gazetesi Amerikalı yetklililerin uçak motorlarının otomatik olarak yere gönderdiği bilgiye dayanarak uçağın temas kesildikten sonra dört saat daha uçtuğuna inandıklarını bildirmişti.

Bakan Hüseyin ayrıca Çin elçiliğiyle temas kurduklarını, elçilik yetkililerinin kendilerine uydu görüntülerinin yanlışlıkla yayınlandığı ve uçakla ilgili herhangi bir parça göstermediğini bildirdiklerini de söyledi.

Malezyalı bakan , 12 ülkeden 42 gemi ve 39 uçağın şimdiye kadar yaptıkları aramalardan sonuç çıkmadığını açıkladı. Arama çalışmaları 50 bin kilometrekarelik bir alanda yapılıyor.
Bakan , çalışmaların hem sivil hava trafik kontrolörlerinin uçağın izini kaybettikleri Güney Çin Denizi’nde hem de Malezya Yarımadası boyunca uzanan Malakka Boğazı’nda yürütüldüğünü belirtti.

Uçakta bulunanların yakınları ise Malezya hükümetinden gelen çelişkili bilgiler ve yanıtsız kalan sorular karşısında giderek daha büyük hayal kırıklığı yaşıyor.

Öte yandan uçağın pilotlarından birinin geçmişte kaygı uyandırıcı davranışlarına ilişkin yeni bilgiler su yüzüne çıktı.
Güney Afrikalı Jonti Ross, Avustralya’da bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, uçağın ikinci kaptanı Faruk Abdül Hamit’in kendisini ve bir başka kadını iki yıl önce yaptıkları bir yolculuk sırasında uçağın kokpitine davet ettiğini söyledi.
Faruk Abdül Hamit ve yanındaki bir başka pilotla çekilen bir fotoğrafını gösteren Jonti Ross, 2011’ın Aralık ayında Tayland’dan Kuala Lumpur’a giden uçakta pilotların kendisine yol boyunca kur yaptığını anlattı.

Malezya Havayolları’ndan yapılan açıklamada son derece şaşırtıcı olarak niteledikleri suçlamaları çok ciddiye alacakları kaydediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG