Erişilebilirlik

Malezya'da 56 Yıllık İktidar Değişmedi


Ülkenin kuzeyindeki Penanti eyaletinde oylarını kullanan Malezyalı kadın seçmenler
Ülkenin kuzeyindeki Penanti eyaletinde oylarını kullanan Malezyalı kadın seçmenler
Malezya’da katılma rekoru kırılan seçimde ülkeyi 56 yıldır yöneten Ulusal Cephe koalisyonu ilk kez karşılaştığı güçlü muhalefete rağmen yine kazandı.

Seçim Kurulu Başbakan Necip Rezaki liderliğindeki Ulusal Cephenin 222 üyeli parlamentoda 112 sandalye kazanarak hükümet kuracak çoğunluğu elde ettiğini açıkladı. Muhalefet lideri Enver İbrahim’in üç partiden oluşan koalisyonu ise 57 milletvekili çıkardı.
Seçim kurulu yetkilileri 28 milyon nüfuslu ülkede katılma oranını yüzde 80 olarak açıkladı.
İktidardaki Ulusal Cephe özellikle geleneksel olarak güçlü olduğu kırsal kesimlerde oy toplarken muhalefet ülkenin en büyük kenti Kuala Lumpur dahil kent merkezlerinde büyük varlık gösterdi.
Seçim, seçmenlerin parmaklarına sürülen mürekkebin kolayca çıktığı, bu nedenle mükerrer oy verildiği ve yabancılara oy kullandırıldığı gibi yoğun hile söylentileri içinde geçti.

Başbakan Necip Rezak’ın liderliğindeki Birleşik Malezya Ulusal Cephesi ülke 1957’de İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından beri yapılan hiçbir seçimi kaybetmedi.
Ancak muhalefet lideri Enver İbranim’in üç partiden oluşan koalisyonu, Ulusal Cepheden duyulan yaygın hoşnutsuzluğun kendilerini bu kez iktidara getirmesini umuyordu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG