Erişilebilirlik

Malezya Uçağının Kara Kutuları Bulundu


Malezya uçağının düştüğü bölgeyi kordon altına alan Rusya yanlısı silahlı isyancılar
Malezya uçağının düştüğü bölgeyi kordon altına alan Rusya yanlısı silahlı isyancılar

Ukrayna’da Rusya yanlısı isyancılar düşürülen Malezya yolcu uçağının uçuş bilgilerini içeren kara kutularını bulduklarını bildiriyor.

İsyancıların lideri Aleksander Borodai kara kutuların isyancıların elinde olduğunu ve bunları olayı soruşturan uluslararası uçak kazası uzmanlarına vereceklerini açıkladı. Asıl rengi turunç olan kara kutularda pilot kabini konuşmaları ve uçağın operasyonlarıyla ilgili bilgiler bulunuyor.

Bu bilgiler soruşturmacılara pilotların uçağa bir füze atıldığını bilip bilmedikleri konusunda ipuçları verecek.

Bu arada isyancıların arama-kurtarma ekiplerinin bulduğu 196 cesedi kontrolları altına aldı ve bunları soğutulmuş tren vagonlara koydu. Cesetler, olay yerinden 15 kilometre uzaklıktaki Torez kasabasında uluslararası soruşturmacılar gelinceye kadar bekletilecek.

Öteyandan Ukrayna karşı istihbarat dairesi müdürü Vitali Nada, ayrılıkçıların uçağı düşürmek için kullanılan BUK-1 füze sistemini idare edecek yeterli teknik eğitime sahip olmadığını bildirdi. BUK-1 sistemlerinin idaresinin sıkı askeri eğitim gerektirdiğini söyleyen Nada, füze personelinin Rus vatandaşı olduklarından, seyyar rampasıyla birlikte Rusya Federasyonu topraklarından giriş yaptığından emin olduklarını belirtti.

Füzenin isabet ettiği uçak, yaklaşık 10 bin metre yüksekten düşmüş ve 298 kişi hayatını kaybetmişti.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, konuyu Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la telefonda görüştü. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada iki bakanın da, enkaz alanına erişimin sağlanması ve bilgi paylaşımı konusunda görüş birliği içinde olduğu bildirildi.

Malezya Ulaştırma Bakanı, olayla ilgili incelemelere katılmak üzere Ukrayna’ya gitti. Liow Tiong Lai, enkaz alanında hayati kanıtlarla oynandığını ve bunun faciada hayatını kaybedenlere ihanet olduğunu söyledi. Bakan ayrıca uçağın düşürüldüğünde normal güzergahında olduğunu sözlerine ekledi.

Malezya Havayolları bundan böyle Avrupa uçuşlarında Ukrayna güzergahını kullanmayacağını, güneyde Türk hava sahasını kullanacağını bildirdi. Boeing 777 uçağı Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a uçuyordu.

Uçakta 200’e yakın yolcu Hollanda vatandaşıydı. Uluslararası AIDS Topluluğu, düşen uçakta Avustralya’da yapılacak AIDS konferansına katılacak en az altı delegenin bulunduğunu bildirdi. Topluluğun eski başkanı Joep Lange da uçaktaydı.

Uçakta ölenlerin diğerlerinin personelle birlikte 44’ünün Malezya vatandaşı, 28’inin Avustralya, 12’sinin de Endonezya vatandaşı olduğu açıklandı. Diğer yolcularınsa İngiltere, Almanya, Belçika, Vietnam ve birer yolcunun da Amerika, Kanada, Yeni Zelanda ve Hong Kong (Çin) vatandaşları olduğu bildirildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG