Erişilebilirlik

'Malezya Uçağının Düşmesi Savaş Suçu Olabilir'


Malezya uçağının düştüğü bölgeye dağılan enkaz parçalarından biri
Malezya uçağının düştüğü bölgeye dağılan enkaz parçalarından biri

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Malezya Havayolları’na ait uçağın, isyancıların kontrolundaki bölgede düşürülmesinin “savaş suçu” sayılabileceğini söyledi.

Pillay, Pazartesi günü yayınladığı açıklamada uçağın “korkunç bir şekilde düşürülmesinin” uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.

Navi Pillay, uçak kazası ile ilgili acil, kapsamlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılmasını istedi.

BM yetkilisi, savaş suçu dahil uluslararası hukuku ihlal edenlerin kim olurlarsa olsunlar adalet önüne çıkarılması için gereken her adımın atılacağını söyledi.

Bu arada, kazanın meydana geldiği yerde çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle Hollanda ve Avusturalyalı uzmanlardan oluşan soruşturma heyeti Pazartesi günü de de bölgeye gitme planını erteledi.

Öteyandan Amerika Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Ukrayna içine roket ve top attıklarının kanıtı olduğunu söylediği uydu görüntülerini yayınladı.

Moskova, yayınlanan görüntüler hakkında yorumda bulunmazken, Amerika Dışişleri Bakanı Rus mevkidaşı Sergei Lavrov’u telefonla arayarak sınır ötesi silahlı saldırılara bir an önce son verilmesini istedi.

Konuyla ilgili olarak Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Kerry’nin Rusya’nın Ukrayna’ya ağır silahlarla saldırdığını yalanlamasını kabul etmediği de belirtildi..

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise her iki bakanın acil ateşkes sağlanması konusunda görüşbirliğine vardığını bildirdi.

Amerikalı uzmanlar Malezya uçağının Rus sınırı yakınlarında Rus yapımı SA 11 füzesiyle düşürüldüğünü söylüyor. Uzmanlar “Buk” olarak anılan füzenin iyi eğitim almamış ayrılıkçılar tarafından uçağın Ukrayna ordusuna ait olduğu sanılarak atıldığı görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG