Erişilebilirlik

Mahkumlara GPS Bilekliği


Jose'nin sağ ayak bileğinde bir GPS izleyici takılı.

Amerika-Meksika sınırını geçmeye çalışırken yakalanan Honduraslı Jose, önce Texas, sonra da New Jersey eyaletlerinde toplam 17 ay gözaltında tutuldu. Jose'nin kefalet ücreti 20 bin dolar olarak belirlenmişti.

Gerçek adının kullanılmasını istemeyen Jose, bu kadar parası olmadığını söylüyor. Kaçak göç davalarında sanıkların kaçma riski yüksek olduğu için kefalet ücretinin tamamı talep ediliyor.

Jose'ye ücretsiz hizmet veren avukat, kefalet ücretinin ödenmesi konusunda yardımcı olmasa da müvekkiline Libre by Nexus adlı firmadan yardım alma tavsiyesinde bulunmuş. Merkezi Virginia eyaletindeki Libre by Nexus, gözaltına alınan kaçak göçmenlerin kefalet ücretini ödemelerine yardımcı oluyor. Şirket bunun için sanıkların ayak bileğine bir izleyici takıyor.

Libre by Nexus, kefil olan şirkete mali garanti sağlıyor. Sanık böylece kefalet ücretinin tümünü ödemek yerine yüzde 10 ila 15'ini kefile prim olarak ödüyor.

Göçmenler, ödemeler tamamlansa da çoğunlukla sığınma başvurularıyla ilgili davalarının göçmenlik mahkemelerinde görülmesini bekliyor. Ancak ayak bileklerine takılan GPS cihazı sayesinde hapisten çıkmaları mümkün oluyor. Bileklik içinse aylık ücret ödemeleri gerekiyor.

Jose, GPS bilekliği için ayda 420 dolar ödüyor. Jose'nin yapması gereken diğer aylık ödemeler, kefalet taksitleri. Bütün bu ödemeler için Jose‘nin ayda en az bin 420 dolar kazanması gerekiyor.

Sosyal rehabilitasyon merkezinde ücretsiz kalan Jose, evlere temizliğe giderek Libre by Nexus'un aylık masraflarını çıkarmaya çalışıyor.

Jose, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada tüm istediğinin gözaltından kurtulmak olduğunu, ailesinden ayrı geçirdiği yaşgünü ve Noel kutlamalarının kendisine büyük acı verdiğini söyledi.

Libre by Nexus bazı müşterilerine haksızlık mı yapıyor?

İnternet sayfasında, "Libre by Nexus sevdiklerinizi yuvanıza kavuştursun" sloganını kullanan şirket, GPS izleme cihazının gözaltı sürecini sona erdirerek önemli bir hizmet sunduğunu kaydediyor.

Ancak federal hükümet, Libre by Nexus hakkında soruşturma yürütüyor. Soruşturmanın amacı, GPS ürünlerini sattığı ya da pazarladığı müşterilerine şirketin koşullarını zorla kabul ettirerek "haksız, aldatıcı ya da suistimal edici" uygulamalarda bulunup bulunmadığını ortaya çıkarmak.

Belgelere göre Tüketici Koruma Dairesi, 22 Ağustos'ta, firmadan, 15 bin müşterisine ait dosyaları incelenme amacıyla teslim etmesini istedi.

2007-2008 mali krizi sırasında finans şirketlerinin faaliyetlerini düzene sokmak amacıyla Amerikan Kongresi tarafından oluşturulan Tüketici Koruma Dairesi, soruşturmanın amacının, kefaletlerle ilgili hizmet sunan kişi ya da şirketlerin gözaltına alınanlara kredi açma ya da kredi açma önerisinde bulunup bulunmadığını tespit etmek olduğunu kaydediyor.

Washington Post gazetesi, Libre by Nexus ve kaçak göçmenler arasında yapılan bazı sözleşmelerin, sözleşme içeriğini anlamayan kaçak göçmenlerin yönelttiği suçlama ve açtığı davaların hedefi olduğunu bildirdi.

Gazetenin görüştüğü bazı kaçak göçmenler, GPS cihazının aylık taksitlerini ödemekte zorlandıklarında Libre by Nexus'un kendilerini tehdit ettiğini öne sürüyor.

Jose, ”Çok endişeliyim çünkü param yok. GSP cihazını bileğimde taşımaktan utanıyorum, bu nedenle şort giymiyorum. Evden çıkarken hep pantolon giyiyorum” diyor.

Şirket iddiaları yalanlıyor

Libre by Nexus ve Nexus Services, 25 Ekim'de Washington‘da Tüketici Koruma Dairesi aleyhinde dava açtı. Şirket, mahkemenin, Tüketici Koruma Dairesi'nin anayasaya aykırı olarak yapılanmış, gereğinden fazla geniş yetki alanına sahip olduğu kararı almasını talep ediyor.

Nexus Services şirketinin başkanı Mike Donovan, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, şirketinin kredi vermediğini kanıtlamak için Tüketici Koruma Dairesi'ne gereken her türlü kanıtı göstereceğini kaydetti.

Ancak Mike Donovan, Tüketici Koruma Dairesi'nin 21 Ekim'de istediği müşteri dosyalarını vermeyi reddediyor. Şirketin daha önce verdiği dilekçede talebin fazlasıyla belirsiz ve yetki kapsamını aşar nitelikli olduğu kaydedilmiş.

Donovan, "Müşterilerimin dosyalarını Trump Yönetimi'ne bağlı bir federal daireye teslim etmeyeceğim. Bu dosyalar daha sonra başka dairelerle de paylaşılabilir ve müşterilerim aleyhinde kullanılabilir" diyor.

Müşterileriyle gizlilik anlaşması imzaladıklarını kaydeden Donovan, onlara ait verileri federal hükümetle paylaşmayacaklarının altını çiziyor. Donovan, mahkeme kararı olmadan göçmenlerin dosyalarını resmi makamlara verme taleplerini kabul etmeyeceğini yineliyor.

Tüketici Koruma Dairesi, bu konuda açıklama yapmadı.

Amerika serüveni

Jose, 2015'te Honduras'tan ayrıldığında 20 yaşındaymış. Ondan önce bir işyerinde çalışıyormuş.

Bir Pazar günü çalıştığı işyerini basan silahlı bir kişi Jose'ye saldırmış, kasadaki paraları ve Jose'nin iş için kullandığı telefonu çalmış.

Jose, şantaj telefonları almaya başladığını söylüyor ve ”Haraç ödemem gerektiğini, ödemediğim takdirde beni öldüreceklerini, ailemin nerede yaşadığını bildiklerini söylediler” diyor.

Telefona cevap vermemeye başlayan Jose akrabalarıyla vedalaşmış ve annesine Amerika'ya gittiğini söylemiş.

Bundan 11 gün sonra Texas'tan New Jersey'deki Delaney Hall Gözaltı Merkezi'ne sevkedilmiş.

New Jersey'de gözaltına alınan göçmen ve sığınmacılara yardım eden First Friends, İlk Arkadaşlar adlı kuruluş aracılığıyla avukat tutmuş.

Şu anda 22 yaşında olan Jose, mahkeme tarihini beklerken kendisi gibi hayatlarını yeniden kurmaya çalışan göçmenlerin kaldığı bir merkezde yaşıyor.

Jose, ”Yargıç Amerika'da kalabileceğime karar verirse harika olur çünkü Honduras'a geri dönmek istemiyorum. Burada geleceğimi kurabilirim, çalışıp bir yerlere gelebilirim” diyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG