Erişilebilirlik

Makedonya'da Yeni Etnik Çatışma Kaygısı


Kumanovo'dan yükselen dumanlar
Kumanovo'dan yükselen dumanlar

Makedonya’nın kuzeyindeki Kumanovo bölgesinde polis kimliği belirsiz silahlı kişilerle çatışmaya girdi.

Üsküp’ün 25 kilometre kuzeydoğusunda bulunan ve etnik olarak karışık bir nüfusa sahip Kumanovo’daki çatışmalarda en az dört polisin yaralandığı bildirildi. Ayrıca çatışmada polis ve sivillerin öldüğü yönünde haberler de geliyor.

Koumanovo’nun 100 bin olan nüfusunun yüzde 40’ını Arnavutlar oluşturuyor.

Üsküp’te gazetecilere açıklama yapan Makedonya İçişleri Bakanlığı sözcüsü İvo Kotevski, silahlı bir “terör örgütünün komşu bir ülkeden topraklarına girdiğini ve devlet kurumlarını hedef aldığını” söyledi. Bölgenin Kosova’yla sınırı bulunmasına rağmen, sözcü “komşu ülke” konusuna açıklık getirmedi.

Gerek Arnavutluk’ta, gerekse nüfusunun büyük çoğunluğu Arnavut olan Kosova’da yetkililer, Makedonya’da yaşanan şiddet olaylarından dolayı kaygı duyduklarını bildirdi ve ülkede istikrarsızlığa yol açacak şiddet olaylarını kınadı. İki ülkenin dışişleri bakanları da Makedonya’daki sükunet, itidal ve etnik uyumun sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Üsküp’teki Amerikan Büyükelçiliği, Kumanovo ve çevresindeki olaylarda yaşanan can kaybının üzüntü verici olduğunu bildirdi. Büyükelçilik açıklamasında olayların yakından izlendiği, bölge yetkilileri ve siyasi liderlerle temasta olunduğu vurgulandı. Büyükelçilik ayrıca Makedonya halkına sükunet ve gerçeklerin açığa kavuşmasını bekleme çağrısı yaptı.

Benzer bir çağrıyı Makedonya’daki Avrupa Birliği Temsilciliği de yaptı.

Arnavutlar nüfusu 2 milyon olan Makedonya’nın dörtte birini oluşturuyor. Arnavut eylemciler daha fazla hak talebiyle 2001 yılında devlete karşı ayaklanmıştı. Altı ay süren çatışmalar Batı’nın arabuluculuğuyla çözülmüş ve Arnavut azınlığa daha geniş haklar verilmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG