Erişilebilirlik

Mahpus Çocuklar Yaptıkları Resimlerle Kendilerini İfade Ediyorlar


Mahpus Çocuklar Yaptıkları Resimlerle Kendilerini İfade Ediyorlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve İstanbul Çocuk Eğitim Evinde 12-18 yaş aralığındaki 320 çocuk mahkum “Mahpus Çocukların Dünyası” sergisi için resim yaptı. Çocuk hükümlülerin yaptıkları resimler İstanbul Barosu binasının 6. katında sergileniyor.

2013 yılından bu yana her yıl İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) tarafından ortaklaşa yürütülen çalışma, İstanbul'daki çocuk ceza ve infaz kurumlarında yapılıyor.

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Aşkın Topuzoğlu, “Mahpus Çocukların Dünyası” sergisinin ortaya çıkış amacını VOA Türkçe’ye anlattı:

“Özgürlüğünden yoksun kalmış çocukların kendilerini ifade edebilmelerine imkan sağlamak, onların yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanımak, sanatçılarla tanıştırarak sanatı tanımalarını sağlamak istiyoruz. Bu çalışmalar çocukları suça iten sebepleri ortadan kaldırmak, onları toplumla yeniden yaşayabilecek hale getirmek için yapılan çalışmalardır. Resimlerin çoğunda umut ve ışık var. Bu resimler mahpus çocuklara destek olabilmenin, yol gösterebilmenin bir sinyalidir.”

320 çocuk mahkum tarafından yapılan resimlerle serginin ortaya çıktığını belirten Topuzoğlu, çocukların yaptıkları resimlerin sergilenmesinden çok mutlu olduklarını ifade etti.

Topuzoğlu, “Bu resimler çocukların topluma verdikleri mesajlardır. Neye ihtiyaçları var, neyi umut ediyorlar, nereden zarar gördüler. Asıl olan biz bu resimleri gördüğümüz zaman yapmamız gerekenleri düşünmeli ve ona göre hareket etmeliyiz” dedi.

Sergideki resimlere bakıldığında yetenekli çocukların olduğuna dikkat çeken Avukat Topuzoğlu, “Bu çocukların yeteneklerinin değerlendirilmesi, tespit edilmesi onlara yaşamlarında yeni bir yol açılmasını sağlayabilir.”

Yaptıkları çalışmada çocuk adalet sisteminin ele alınması gerekliliğine de mesaj olarak vermek istediklerini ifade eden İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Aşkın Topuzoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Çocuk hakları yerleşmiş, çocuk merkezli bir bakış açısıyla çocuk adalet sisteminin tekrar onların ihtiyacına cevap verecek şekilde yenilenmesi gerekiyor.”

İstanbul Barosu’ndan sonra Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda da serginin açılacağını belirten Topuzoğlu, “Topluma, yargı mensuplarına yani adalet mekanizmasının içinde olan herkese bu çocukları hep birlikte tanıyalım, yapılması gerekenlere de hep birlikte karar verelim mesajı vermek istiyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG