Erişilebilirlik

Maduro’nun Tartışmalı Zaferine Uluslararası Tepki


Venezuela’da haftalardır protestolara neden olan tartışmalı seçimler yapıldı. Halk, anayasayı yeniden yazma yetkisine sahip olacak kurucu meclisin seçimi için oy kullandı.

Sonuçlara göre iktidardaki Sosyalist Parti, yeni meclisteki tüm 545 sandalyeyi kazandı. Yeni meclisin, muhalefetin kontrolündeki Kongre’yi feshetme ve muhalif görüşlü kamu görevlilerini işten atma hakkına sahip olacak.

Venezuela Seçim Komisyonu, 8 milyon oyun kullanıldığı seçimlere katılım oranını yüzde 41,5 olarak ilan ederken, zafer konuşması yapan Devlet Başkanı Nicolas Maduro bu katılımın Bolivar Devrimi’nin 18 yıllık tarihindeki en yüksek katılım olduğunu iddia etti.

Maduro ayrıca, yeni meclisin ilk işlerinden birinin başsavcılık yapısını yeniden düzenlemek olacağını açıkladı. Başsavcı Luisa Ortega, kurucu meclise karşı çıkan önemli isimlerden biriydi.

Maduro’nun Tartışmalı Zaferine Uluslararası Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Venezuela İçişleri Bakanlığı seçim günü yaşanan şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısını 10 olarak açıkladı. Muhalefet ise 14 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Ülkede son dört ayda ölenlerin sayısı 120’yi buldu.

Muhalefet liderleri seçimi tanımayacaklarını da açıkladı ve protestoların sürdürülmesi çağrısı yaptı. Muhalefetin önde gelen isimlerinden Henrique Capriles, “Kurucu meclis, ülkenin hiçbir sorununu çözemeyecek, sadece daha fazla kriz getirecek. Mücadelede artık yeni bir aşama başlıyor” dedi.

Seçimlere uluslararası arenada da tepki var. Seçimleri ‘düzmece’ olarak niteleyen ABD, petrol alanında yaptırımlara hazırlanıyor.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley de, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada oylamanın ‘diktatörlüğe atılmış bir adım daha’ olduğunu ve gayrimeşru bir hükümeti kabul etmeyeceklerini yazdı.

Arjantin’den Meksika’ya birçok Latin Amerika ülkesi de seçimleri tanımazken, Avrupa Birliği’nden de kınama geldi.

AB Komisyonu, seçim günü devlet güçlerinin aşırı güç kullanımına tepki gösterdi ve sonucu tanımayacağını açıkladı.

Açıklamada, “Venezuela’nın demokratik yollardan seçilmiş ve meşru kurumları vardır ve bu kurumlar süregelen krize ortak çözüm bulmak için birlikte çalışmalıdır. Şüpheli ve şiddet kullanılan şartlar altında seçilmiş bir kurucu meclis, çözümün bir parçası olamaz” denildi.

Birliğin, ABD gibi Venezuela’ya daha fazla yaptırım uygulaması beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG