Erişilebilirlik

Maduro: ‘Darbecileri Yenilgiye Uğratacağız’


Ülkesindeki siyasi gelişmeleri Cuma günü gazetecilere değerlendiren Venezuela lideri Nicolas Maduro, darbecileri yenilgiye uğratacaklarını söyledi. Maduro, “Amerikan emparyalizminin çıkarları doğrultusunda kukla bir rejim yerleştirmek üzere ülkemizin siyasetine, egemenliğine müdahaleyi amaçlayan darbecileri yenilgiye uğratacağız” dedi.

Maduro, Venezuela’daki durumun BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınması fikrine de sıcak baktığını söyledi. Konunun BM gündemine alınmasını Amerika talep etmişti.

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyesinden bir olan Rusya ise konunun gündeme alınması için uluslararası hukukun gereklerinin yerine getirilmesini şart koşacağını söylüyor. Rusya, Türkiye gibi Maduro’ya destek veriyor.

Venezuela’daki siyasi krize dünyada tepkiler

Uluslararası camia Venezuela’da muhalif lider Juan Guaido’nun kendisini ülkenin yeni geçici lideri ilan etmesiyle büyüyen siyasi kriz karşısında çözüm arayışına devam ediyor.

Rusya, Maduro hükümetiyle muhalefet arasında arabulucu rolünü üstlenmeyi teklif ederken, Avrupa Birliği ülkeleri de Maduro’nun adil bir seçim için yakın bir tarih belirlememesi halinde Guaido’nun geçici lider olarak tanınması fikrini değerlendirmeye alacak. Diğer taraftan Birleşmiş Milletler göstericilerle güvenlik güçleri arasında artan şiddetin önüne geçilmesi için taraflara çağrıda bulundu.

‘Adil seçimler için tarih verilmeli’

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun önüne konacak bir son tarihe kadar seçimlere gitmemesi halinde AB’nin genç muhalif lider Juan Guaido’yu desteklemesi gerektiği yönünde mesajlar verdi.

Seçim için belirlenecek son tarih konusu Brüksel’de 28 AB üyesi ülke yetkilileri tarafından masaya yatırılıyor. İspanyol bakan, tarihle ilgili ayrıntı vermedi ancak “kısa ve minimal” olacağını söyledi.

Aynı görüşü savunan Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert de Cuma günü Berlin’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Venezuela’da yakın zamanda adil bir seçim yapılacağı yönünde Maduro hükümetinden bir açıklama gelmemesi halinde Almanya hükümetinin de Guaido’nun geçici liderliğini tanıma yanlısı olacağını belirtti.

AB’nin 23 Ocak’ta yayınladığı bildiride Maduro’yu protesto eden halkın sesinin gözardı edilemeyeceği belirtilmişti. Birlik’in resmi tutumuyla ilgili yeni bir açıklamanın Cuma günü Brüksel’deki toplantının ardından verilmesi bekleniyor.

BM’den tüm taraflara çağrı

Diğer taraftan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden (OHCHR) yapılan açıklamada Maduro hükümetine bağlı güvenlik güçlerinin protestoculara karşı aşırı güç kullandığına dikkat çekildi. Michelle Bachelet yönetimindeki OHCHR, protestolarda en az 20 kişinin hükümet yanlısı grup ya da güvenlik güçlerince öldürüldüğü ve Ocak ayı içerisinde 350’nin üzerinde muhalif göstericinin tutuklandığını belirterek, Venezuela’da tüm tarafları artan şiddet olaylarının önüne geçebilmek adına acilen uzlaşma masasına oturmaya çağırdı.

Rusya’dan arabuluculuk teklifi

Guaido’nun Çarşamba günü kalabalık bir halk kitlesi önünde kendisini Venezuela’nın yeni geçici Devlet Başkanı ilan etmesinin ardından ABD ve birçok Latin Amerika ülkesi genç muhalif lideri Venezuela’nın yeni devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı. İran, Küba, Bolivya, Türkiye, Uruguay ve Meksika gibi bir grup ülkeyse Maduro’ya destek veriyor.

Maduro hükümetinin yanında olduğunu açıklayan bir diğer ülke Rusya’ysa Cuma günü bir adım daha atarak muhalif lider Juan Guaido ile Nicolas Maduro arasında uzlaştırıcı rolü üstlenmeyi teklif etti. Rus haber ajansı RIA’nın aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika Dairesi Direktörü Alexander Shchetinin’in ofisinden yapılan açıklamada, Rus yetkililerin Venezuela’daki tüm taraflarla işbirliği içinde olmaya ve arabuluculuk yapmaya hazır oldukları belirtildi.

Amerikalı diplomatların bazıları Caracas’ı terkediyor

Öte yandan, Juan Guaido’yu Venezuela’nın geçici lideri olarak kabul ettiğini açıklayan ilk ülkelerden biri olan ABD, bu ülkedeki diplomatik misyonunda personel sayısını azaltacağını açıkladı.

Maduro, ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiğini duyurarak Amerikalı diplomatlara ülkeyi 72 saat içerisinde terketme çağrısında bulunmuştu. Ancak Amerikan yönetimi, büyükelçiliğin açık kalacağını belirtmişti.

Dün Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan bir Amerikalı yetkiliyse, bazı Amerikalı diplomatlar ve ailelerinin başkent Caracas’taki havaalanına konvoy eşliğinde gittiklerini söyledi. ABD Büyükelçiliği’nin bir güvenlik yetkilisince kaleme alınan ve Venezuela polisinden 10 araç için koruma talep eden bir mektup sosyal medyaya sızmıştı.

Trump yönetiminden dün yapılan açıklamada, büyükelçiliğin açık kalacağı ancak asli görevde olmayan diplomatik personelin güvenlik kaygılarından dolayı ABD’ye döneceği kaydedildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG