Erişilebilirlik

Venezuela'da Salı Günü Neler Yaşandı?


Venezuela'da neler yaşandı? 'Darbe girişimi' diye manşet atan haber kanalları, manşetlerini daha sonra çatışma, şiddet olayları ya da ayaklanmaya çevirdi. Venezuela'da yaşayan gazeteci Mustafa Özdemir bir gün içinde Caracas'ta yaşananları Amerika'nın Sesi için yazdı

Venezuela halkı ev hapsindeki tutuklu muhalif lider Leopoldo Lopez’in, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio’ya bağlı bazı istihbarat görevlileri ve askerlerce serbest bırakıldığı haberiyle uyandı.

Guaido’nun selefi Leopoldo Lopez geçtiğimiz yıllardaki radikal sokak hareketinin liderliğini üstlenmesi bakımından muhalefet içinde önemli bir kişi. Guido’nun, Leopoldo Lopez ve bir grup askerle birlikte sosyal medya üzerinden, ülkedeki güvenlik görevlilerine saflarına katılma, halka da sokaklara inme çağrısında bulunması üzerine, binlerce gösterici Caracas’ın muhalif semti Altamira sokaklarında ve Carlota Havaalanı çevresinde toplanmaya başladı.

Gazeteci Mustafa Özdemir Caracas'tan Bildiriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Gösterilerde, bir grup eylemcinin havaalanı çevresinde taş ve molotof kokteyli, güvenlik güçlerinin ise gaz bombaları ve yer yer plastik mermiler kullandığı görüldü.

Venezuela'da Maduro Karşıtları Sokaklarda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Günlük 2 milyon kişinin kullandığı metro seferlerinin güvenlik gerekçesi ile iptal edilmesi, bazı ana caddelerin askerlerce trafiğe kapatılması, özellikle gecekondularda yaşayan muhaliflerin eyleme katılamamasına, bazı göstericilerin de eylem alanlarına ulaşmak için saatlerce yürümelerine neden oldu. Ulaşım zorluğuna rağmen Altamira semti, son dönemlerin en büyük kitlesel gösterilerinden birine tanık oldu. Gün sonunda Guaido önderliğindeki muhalefetin karnesine bir ‘başarısız darbe girişimi’ daha eklenmiş görünüyor.

Öte yandan, darbe girişimlerine karşı deneyimli denebilecek Maduro hükümeti de sabahın erken saatlerinden itibaren, destekçilerini ve milis kuvvetleri Başkanlık Sarayı Miraflores’in çevresine toplanmaya çağırarak karşı hamlesini yapmıştı. Akabinde askeriyenin de Maduro’ya bağlılığını yinelemesiyle hükümet şimdilik rahat bir nefes almış gibi görünüyor.

Hükümetin çağrısına uyarak başkanlık sarayına giden binlerce kişi, devrime ve bolivarcı hükümete bağlılıklarını dile getirerek, darbe karşıtı gösterilerde bulundu.

Venezuela’da muhalefet, ekonomik ve siyasal krizlerin sorumlusu olarak, yolsuzluğa bulaşmış ve basiretsiz dedikleri Maduro hükümetini devirinceye dek protestaların devam edeceğini söylerken, hükümet yanlıları ise seçilmiş anayasal başkan diye niteledikleri Nicolas Maduro’ya muhalefetin ve diğer dünya liderlerinin saygı duymaları gerektiğini ve ulusal iradeyi sonuna kadar savunacaklarını dile getiriyorlar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG