Erişilebilirlik

Mahmud Abbas Türkiye'de


Filistin lideri Mahmud Abbas ve Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
Filistin lideri Mahmud Abbas ve Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

Filistin lideri Mahmud Abbas, Mısır'dan sonra Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü. Görüşmeden sonraki açıklamasında Abbas, 'Mısır'ın devreye girmesini biz istedik' dedi. Cumhurbaşkanı Gül de 'Önce ateşkes sonra kalıcı barış' diye konuştu

İsrail’in başlattığı kara saldırısını dün Mısır’da Devlet Başkanı Abdelfettah El Sisi’yle görüşen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bugün İstanbul’a geldi. İstanbul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılandıktan sonra iki lider bir buçuk saat süren bir görüşme yaptı.

Toplantıdan sonra Filistin ve Türkiye liderleri kısa bir açıklama yaptı.

Gül: İsrail aslında Filistin’deki büyük uzlaşıyı hedef alıyor

Filistin lideri Mahmud Abbas ve Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
Filistin lideri Mahmud Abbas ve Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

lk sözü alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail’in saldırısının El Fetih eve Hamas arasında gerçekleştirilen ulusal uzlaşı sonrası meydana geldiğine dikkat çekti. Gül, ‘bütün Filistinliler, hem Filistin davasını güçlü bir şekilde savunma başlamış hem de uluslararası alanda da Filistin devleti çok büyük başarılar kazanmaya başlamıştı. İsrail bu saldırıyla Filistin’in bu birliğini hedef alıyor. Çünkü bu birlikten en çok rahatsız olan Filistin’di’ dedi.

Gül: Öncelik ateşkeste sonra kalıcı barış

Gül’e göre Türkiye’nin birinci önceliği ateşkesin sağlanması ve sürdürülebilir olacak bir mutabakat sağlanması.

İsrail’den kara harekatıyla deniz ve hava saldırılarına son vermesini isteyen Türkiye Cumhurbaşkanı, ‘bu süreçte zaten ambargo altında çok sıkıntılar çeken Gazze’deki Filistin halkı başta olmak üzere tüm Filistinlilere insani yardımın ulaştırılması, ateşkesin sürekliliğinin sağlanması ve iki devlet vizyonu çerçevesinde kalıcı bir barışın sağlanması gerekiyor’ diye konuştu.

Mahmud Abbas: Mısır’ın devreye girmesini biz talep ettik

Filistin meselesinde temel ortak olarak gördüğü Türkiye’yle iletişim ve bağlantıları her zaman sürdüreceğini söyleyen Abbas, Türkiye’yle her konuda hemfikir olduğunu belirtse de Mısır konusunda bambaşka düşünüyor.

Zira Filistin liderinin Mısır ve Mısır Devlet Başkanı Abdelfettah El Sisi hakkındaki görüşü Başbakan Erdoğan’ınkinden oldukça farklı.

Zira Başbakan Erdoğan bugün Cuma namazı çıkışında ‘Gazze’ye insani yardım yollarını kapayan Mısır, İsrail talimatıyla arabuluculuk ediyor, onlar müşterek hareket ediyor’ diyerek Mısır ve ‘darbeci’ diye tanımladığı Sisi’yi hedefe koymuştu.

Mahmud Abbas Hamas’tan da farklı düşünüyor

Ancak Mahmud Abbas, Mısır’ın Filistin Devleti’nin talebi üzerine devreye girdiğini söyledi. Filistin lideri, ‘Mısırlı kardeşlerimiz bir girişimde bulunmasını biz istedik. Bunun temel amacı ateşkesin sağlanması ve masaya oturularak müzakerelere geçilmesidir. İsrail bunu kabul ediyorsa bizim de Filistinliler olarak bunu kabul etmemiz gerekiyor ki İsrail’i zora sokalım’ dedi.

Aslında Abbas bu sözleriyle yalnız Erdoğan’dan değil Hamas’tan farklı bir yerde durduğu gözler önüne seriyor. Çünkü Mısır’ın ilk ateşkes önerisini İsrail kabul ederken Hamas reddetmişti.

Abbas: İsrail’in hedefi bağımsız Filistin devletine sekte vurmak

İsrail’in Filistinliler arasındaki uzlaşma ve birliği istemediği gibi Birleşmiş Milletler ve uluslararası örgütlere üyeliğine karşı çıktığını vurgulayan Abbas, Tel Aviv yönetiminin başkenti Kudüs olmak üzere bağımsız bir Filistin devletinin sekteye uğratılması için çaba sarf ettiğini ifade etti. Filistin Devlet Başkanı, Batı Şeria’da Filistinli ve Yahudi gençler arasındaki gençler arasındaki çatışmaları uslararası toplumun dikkatine sundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye’den ayrılmadan önce akşam saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG