Erişilebilirlik

‘Maden Kazası Kader Olmamalı’


Soma’daki madende ulaşılamayan iki bölüm olduğunu söyleyen sendikacı Tamer Küçükgençay, önümüzdeki saatlerde üç madencinin daha kurtarılacağı haberine sevindiklerini belirtti. İhmal var mı yok mu konusuna girmenin şu an yersiz olduğunu söyleyen Küçükgençay, şu an Soma’da ailelerin ve kurtulan madencilerin büyük acı içinde olduğunu ve en önemli konunun madencilerin kurtarılması olduğunu bildirdi, Soma kazasının Türkiye’nin en büyük maden kazası olduğuna dikkati çekti.

Maden İş Sendikası Ege Şube Başkanı Tamer Küçükgençay Amerika'nın Sesi'nin sorularını yantlarken üzüntüsünü şöyle dile getirdi:
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:47 0:00
Linki indirmek için

“Ben isterdim ki 2014’te ülkemiz işçi haklarında birinci sırada gelsin, ama bakıyoruz ki iş kazalarında Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında birinci sırada. Bu çok acı bir durum. Kazadan sonra binlerce insan geldi. Aileler oraya buraya koşuyor.Yardım çalışma şartları ağırlaştığı için onları dağıtmak zorunda kaldılar. Ben bir insan olarak bu olaydan çok üzgünüm. Bırakın birkaç yüz insan, bir tek insan bile ölmemeli diyorum ben. Düzenlemeler ona göre yapılması, planlama da. Sonuna kadar soruşturulması gerekiyor diye düşünüyorum.”

“Burası sıfır noktasından 400 metre derinliğinde, 400 metrede madencilik yapılıyor burada. Beş kilometrelik bir alandan bahsediyoruz. İki büyük tünel var hava girişi olan, bir de gazların çıktığı tüneller var. Çok büyük bir yer. Beton dökülerek bugün yangının devam ettiği yer kapatılmaya çalışıldı. Bu sayede bir grup madencinin kurtarılması mümkün olacak deniyor. 15 kadar arkadaşımızdan bahsediyoruz. Üçünün birazdan çıkarılabileceğini haber aldık.”

“Böyle kazaların ‘kader olmadığını’ yetkililerin anlaması gerekiyor, yasaları da ona göre hazırlamak gerekiyor. Eğer insan ölecekse bu kömürler çıkmamalı diye düşünüyorum. Siyasetçilere, bilimadamlarına sorunlar yansıtılıyor, yasalar hazırlanıyor, bu yasaların uygulanması da Çalışma Bakanlığı’nın görevi, denetimlerin yapılması. Daha az yatırımla burada hiç kimse ölmeden, şehit olmadan bu işler yapılabilir diye düşünüyorum.”

“Ülkemizde bu saatten sonra, bütün işyerleri için geçerli bu, maden sektörü tabii kazaları çok ağır olan bir sektör,bedelini de devamlı çalışanlar ödüyor. Yasalar bütün işyerlerinde kimse ölmeyecek şekilde düzenlenmeli. Her sektörde kazalar olabilir. Kurallara uymadığınız zaman kazalar olabiliyor. Trafikte de bu böyle. Kanun çıkarıp uygulamak önemli, bunun denetimini de iyi yapmak gerekiyor.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG