Erişilebilirlik

Macron’un Popülaritesi Dibe Vurdu


French President Emmanuel Macron gestures during a press conference with his Bulgarian counterpart Rumen Radev at the Euxinograd residence outside Varna, Bulgaria, Aug. 25, 2017.
French President Emmanuel Macron gestures during a press conference with his Bulgarian counterpart Rumen Radev at the Euxinograd residence outside Varna, Bulgaria, Aug. 25, 2017.

Cumhurbaşkanlığı yarışını kazandığı Mayıs ayından yalnızca bir ay sonra popülaritesi hızlı düşüşe geçen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ağustos ayında da bu düşüşe engel olamadı. Önümüzdeki hafta sert Çalışma Reformu’nu hükümetin gündemine getirmek isteyen Macron’un popülaritesi 14 puan gerileyerek yüzde 40’a düştü.

IFOP arştırma şirketinin Pazar gazetesi ‘Journal du Dimanche’ için yaptığı ankete göre, Temmuz ayında popülaritesi 10 puan gerileyen Macron, Ağustos ayında da puan kaybetmeye devam etti.

IFOP’un Macron’un cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından yaptığı ilk anketten bu yana Fransa Cumhurbaşkanı 2 ayda toplam 22 puan katbetti.

Aynı dönemde önceki cumhurbaşkanları François Hollande’a olan halk desteği (2012) yüzde 54, Nicolas Sarkozy’ye (2007) olan destek ise yüzde 67 seviyesinde idi.

Ankete göre, Başbakan Edouard Philippe'in popülaritesi de 9 puan gerileyerek yüzde 56'dan yüzde 47'ye indi.

Daha önce ELAB araştırma şirketi de Macron’a olan halk desteğinin 20 puan birden gerileyerek Temmuz ayı sonunda yüzde 33’e düştüğünü göstermişti.

BFM TV’de anketi değerlendiren Hükümet sözcüsü Christophe Castaner, ‘Anketlere göre hükümet yönetemeyiz. Bizden öncekiler öyle yaptı ve başlarına geleni biliyorsunuz, başarısız oldular’ dedi.

Melenchon’dan 23 Eylül’de eylem çağrısı

IFOP’un aynı anketine göre, Macron’un en sert muhalifi Radikal sol ‘Başkaldıran Fransa/France Insoumise’ hareketi lideri Jean Luc Melenchon. Radikal sol lideri, aşırı sağ lider Marine Le Pen ve sosyalist politikacı Benoit Hamon izliyor.

Yeni yasama yılı için Marsilya’da partililere konuşan Jean-Luc Melenchon, Macron’un önümüzeki hafta getireceğini açıkladığı Çalışma Yasası Reformu’na karşı partilileri 23 Eylül’de sokağa dökülerek ayaklanmaya çağırdı. Melenchon, ‘Macron’un sosyal darbe yapmaya hazırlandığını ve anti demokratik biçimde Fransa’yı yönettiğini’ dile getirerek, ‘Artık gevezelik yeter, şimdi mücadele zamanı’ dedi.

Sendikalardan 12 Eylül’de grev çağrısı

Reforma karşı hazırlanan sendikalar da 12 Eylül’de genel grev ve eylem çağrısı yaptılar. Macron ve Başbakan Edouard Philippe Hükümeti’nin getireceği yeni Çalışma Yasası Reformu, Fransa’da işten atılmaları kolaylaştırıyor, şirket yönetimlerine toplu pazarlıkta daha fazla yetki veriyor. Binlerce sayfadan oluşan karmaşık Çalışma Yasası’nı da sadeleştirmeyi hedefleyen reform ile, haftalık 35 saat olan çalışma süresi korunuyor ancak istisnaları çoğaltılıyor, işsizlik yardımı süresini ise kısaltıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG