Erişilebilirlik

Macron'dan Theresa May'e Destek Rusya'ya Yaptırım Sinyali


İngiltere ve Rusya arasında yaşanan "casus zehirleme" krizinde Fransa'dan İngiltere'ye destek geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rus casusun zehirlenmesi" olayı konusunda önümüzdeki günlerde Rusya'yla ilgili karar alacaklarını ve bu önlemleri önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi. Macron, konuyu Cuma günü Paris'te Almanya Başbakanı Angela Merkel'le de görüşeceklerini bildirdi.

Hafta başından bu yana sık sık telefon görüşmesi yapan Theresa May ve Macron, Perşembe sabahı, 23 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi kararının ardından Salisbury'de bir lokantada kızıyla birlikte zehirlenen eski Rus casus Sergei Skripal olayına ilişkin yeniden durum değerlendirmesi yaptı.

Macron, görüşmenin ardından Indre-et-Loire bölgesini ziyareti sırasında gazetecilerin bu konudaki sorularını yanıtladı. Macron, eldeki verilerin, zehirleme eyleminin arkasında Rusya'nın olduğunu gösterdiğini, İngiliz istihbaratının Fransız istihbaratıyla paylaştığı bilgilerin de bunu doğruladığını söyledi. Macron, "Bu kabul edilemez saldırıyı tüm gücümle kınıyorum. Herşey bu saldırıdan Rusya'nın sorumlu olduğu inancını güçlendiriyor. Buna karşın almayı düşündüğümüz önlemleri önümüzdeki günlerde açıklayacağım" dedi.

Almanya Babakanı Angela Merkel'le Cuma günü Elysee Sarayı'nda yapacakları görüşmede de bu konuyu ele alacaklarını belirten Macron, Merkel'le bu konuda ortak tavır alabileceklerinin de sinyalini verdi.

Rusya'yla ilişkiler

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya'nın onur konuğu olduğu ve 38 Rus yazarın davet edildiği Uluslararası Kitap Fuarı'nın açılışını yapacak. Ardından 24-25 Mayıs'ta St. Petersbourg'da yapılacak Ekonomik Forum'a katılacak. Emmanuel Macron, casusluk ve ajan zehirlemekle suçladığı Vladimir Putin'i seçilmesinden hemen sonra Versailles Sarayı'nda ağırlamış, bu ziyarette Putin, Macron'u Ekonomik Forum toplantısına davet etmişti.

Elysee'den yazılı açıklama

Macron, Theresa May'le olay konusunda bir telefon görüşmesi yaptıklarını da belirtirken, açıklama Elysee Sarayı'ndan geldi. Açıklamada, Theresa May'in soruşturmanın ayrıntıları ve alınan diplomatik kararla ilgili olarak Macron'u bilgilendirdiği belirtildi:

"Hafta başından bu yana İngiltere, Fransa'yı, deliller ve olayın arkasında Rusya'nın olduğuna ilişkin bulgular konusunda detaylı olarak bilgilendirmiştir. Fransa, İngiltere'nin 'başka makul bir açıklama olmadığı' yolundaki tespitlerini paylaşmaktadır ve müttefiki ile olan dayanışmasını yineler."

Açıklamada Macron'un tüm kimyasal silah kullanımını kınadığı, ülkeleri bu konuda imza attıkları uluslararası anlaşmalara uymaya çağırdığı da vurgulandı. İki ülkenin de, BM, NATO ve AB çerçevesinde bu konudaki işbirliğini sürdüreceği bildirildi.

Diplomatik kriz

Theresa May 66 yaşındaki eski Rus ajanı Sergey Skripal'in kızıyla birlikte zehirlenmesi olayının ardında Rusya'nın olduğunu tespit ettiklerini belirterek Rusya'ya açıklama yapması için 24 saat süre vermişti. Ancak Rusya'dan bu ültimatoma bir yanıt gelmeyince, 14 Mart Çarşamba günü, Kobra Güvenlik Zirvesi'ni topladıktan sonra, İngiltere Başbakanı May, 23 Rus diplomatın sınır dışı edilmesini kararlaştırdıklarını açıklamıştı.

Rus diplomasisi bu yaptırımları "benzeri görülmemiş ağır bir provokasyon" olarak değerlendirdikleri yanıtı verdi ve en kısa zamanda karşılık vereceklerini bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG