Erişilebilirlik

Macron ve Bolsonaro Arasındaki Kavga Büyüyor


Brezilya Cumhurbaşkanı Bolsonaro
Brezilya Cumhurbaşkanı Bolsonaro

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro arasında Amazon ormanlarındaki yangın nedeniyle başlayan kavga büyüyor. Bolsonaro'nun, Macron'un eşi Brigitte Macron ile dalga geçtiği Facebook mesajı, tartışmayı kişisel kavgaya dönüştürürken, konu G7 zirvesinin gündemine geldi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, Macron'un Amazon ormanları konusundaki açıklamalarına öfkelenerek, Facebook hesabından Brigitte Macron ile dalga geçen bir mesaj paylaştı.

Pazar gecesi Bolsonaro'nun bir destekçisi Facebook'ta paylaştığı mesajda, Brigitte Macron ile Bolsonaro'nun eşinin yer aldığı iki ayrı fotoğrafı yan yana koyarak, Brezilya Cumhurbaşkanı'nın eşinden 24 yaş büyük olan Brigitte Macron ile dalga geçti. "Bu fotoğraf Macron'un Bolsonaro'yu neden kıskandığını çok açık ortaya koyuyor" diye yazdı. Bolsonaro da mesajın altına yazdığı yorumda, "Adamı (Macron'u) utandırma, ha ha" şeklinde bir ifade kullandı.

Aynı gece, Brezilya Eğitim Bakanı Abraham Weintrub Twitter üzerinden, "Macron bu tartışmanın seviyesinde değil. Sadece ülkesindeki çiftçi lobisinin desteğini arayan oportünist bir geri zekalı" mesajını paylaştı.

Sabah saatlerinde bu sözlere Macron'un yanıtı gecikmedi. Şili Cumhurbaşkanı ile Amazon yangınları ve çevre sorunları konulu düzenlediği ortak basın toplantısında eşine yönelik hakaretlerin kabul edilemez olduğunu söyledi: "Ne söyleyebilirim ki? Çok üzücü ama öncelikle kendisi ve Brezilya halkı için üzücü. Hiç şüphem yok Brezilyalı kadınlar başkanlarının bu davranışından dolayı utanç duyuyorlar. Bunlar aşırı saygısız saldırılar. Umarım çok saygı duyduğum Brezilya halkı kısa sürede makamına yakışır bir cumhurbaşkanına kavuşur" diye konuştu.

"Sömürgeci" hatırlatması

Macron, G7 zirvesinden hemen önce Amazon ormanlarında çıkan yangınların ardından yaptığı açıklamada, "Kelimenin tam anlamıyla evimiz yanıyor. Dünya oksijenine yüzde 20 katkı yapan Amazon ormanları, dünyanın akciğerleridir. Bu uluslararası bir kriz. İki gün sonra toplanacak G7 zirvesinde bunu gündeme getireceğim" demişti.

Bunun üzerine sert yanıt veren Bolsonaro, Macron'un paylaştığı tweet'te sahte fotoğraf kullandığını belirterek, "Macron'un, Brezilya ve Amazon'a komşu diğer ülkeleri ilgilendiren bir konuyu, kendi politik çıkarları için kullanmasından büyük üzüntü duydum. Brezilya hükümeti diyaloğa açık. Ama bunun karşılıklı saygıya ve sahte olmayan verilere dayanmasını arzu ederdim. İlgili ülkelerin katılımı olmaksızın, Amazon yangınlarını G7'de ele almayı önermesi, eski bir sömürgeci zihniyeti hatırlatıyor" yanıtını vermişti.

Macron ise, Amazonlar'a kıyısı olan Guyana'nın Fransız toprağı olduğunu belirterek, bu konunun tüm dünyanın meselesi olduğunu belirtmiş ve konuyu G7 gündemine taşımıştı.

Randevu saatinde kuaföre gitti

Brezilya'nın aşırı sağcı lideri Bolsonaro Ağustos ayı başında da, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ile randevusunu "gündeminin yoğun olduğu" gerekçesiyle iptal etmişti. Ancak randevu saatinde kuaförde saçını kestirdiği bir fotoğrafı paylaşarak Le Drian ile adeta dalga geçmişti.

Macron'un yardım önerisine Bolsonaro'dan sert yanıt

Bu arada Macron ve Bolsonaro'nun karşılıklı söz düellosuna sahne olan G7'de, Bolsonaro'dan beklenen yanıt gecikmedi. Macron'un "G7 olarak Amazon yangınlarının durdurulması için 20 milyon euro yardım etmeye hazırız" sözlerine karşılık, Bolsonaro Twitter hesabından, "Amazon konusunda makul olmayan ve bedava saldırılar yapan ve asıl amacını G7 arkasına saklayan bir Cumhurbaşkanı olan Macron'un, sanki bir sömürge ya da No Man's land ülkesiymişiz gibi davranmasını kabul edemeyiz" dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG