Erişilebilirlik

Macron: "Türkiye'nin Karabağ Açıklamaları Endişe Verici" 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Azerbaycan’la Ermenistan arasındaki yoğun çatışmalara sahne olan Dağlık Karabağ krizi hakkındaki savaş yanlısı açıklamalarından endişe duyduğunu söyledi. Macron "Türkiye'nin düşüncesiz ve tehlikeli açıklamalarını not aldım" dedi. Macron, konuyu ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya lideri Vladimir Putin’le görüşeceğini açıkladı.

Emmanuel Macron, Litvanya ve Letonya'ya düzenlediği dış gezinin ikinci gününde, Letonya'nın başkenti Riga'da gazetecilere açıklama yaptı. Macron, Dağlık Karabağ krizine değinerek "Türkiye'nin son saatlerde verdiği savaş mesajları konusunda son derece endişeliyim. Türk politikacıların bu konudaki düşüncesiz ve tehlikeli açıklamalarını not aldım. Temelde Türkiye Azerbaycan'ı, Karabağ'ın yeniden fethedilmesi konusunda teşvik ediyor. Bunu kabul edemeyiz. Ama henüz çatışmanın bölgeselleştiğine dair elimizde yeterli bilgi yok" dedi.

"Trump ve Putin'le görüşeceğim"

Macron, konuyu Avrupa Konseyi'nde görüşmeden önce, Çarşamba günü Rusya lideri Vladimir Putin ve Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump’la görüşeceğini belirtti. Fransa, ABD ve Rusya’yla birlikte, Minsk Grubu olarak Dağlık Karabağ krizinin çözümü misyonunu yürütüyor.

Ermenistan yetkilileriyle de temas halinde olduğunu belirten Macron "Ermenistan ve Ermeni halkına, Fransa'nın kendi rolünü oynayacağını söyledim. Tetikte olacağız. Gerilimi tırmandıran hiçbir açıklamaya müsamaha göstermeyeceğiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çatışmaların durması için Ermenistan’dan Dağlık Karabağ’daki işgaline son vermesini istemişti. Erdoğan, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki "işgal altındaki topraklarını geri kazanmasına ve uluslararası hukuk kapsamındaki hak ve çıkarlarını savunmasına" yardımcı olmaya kararlı olduğunu söyledi.

BM ve AB’den açıklamalar

BM Güvenlik Konseyi de Salı günü oybirliğiyle "çatışmaya derhal son verilmesi" çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği de Pazartesi günü Karabağ'daki durumun "çok endişe verici" olduğunu ve bu bölgeye yapılacak herhangi bir müdahaleyi "kabul edilemez" olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

Perşembe ve Cuma günü Brüksel’de toplanacak ve uluslararası konuları ele alacak AB liderler zirvesinde de Dağlık Karabağ krizi gündeme gelecek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG