Erişilebilirlik

Macron: 'Türkiye'yle Köprüler Atılmamalı'


Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Türkiye'yle müzakerelerin kesilmesi konusunu Ekim ayındaki AB liderler zirvesinde gündeme getireceğim" açıklamasına, Fransa'dan temkinli yanıt geldi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tükiye'nin özellikle son aylarda AB'den uzaklaştığını ama "son günlerin önemli krizlerinde temel bir müttefik olan Türkiye'yle köprülerin atılmaması gerektiğini" söyledi.

Macron, Yunanistan gezisi öncesi Yunan Kathimerini gazetesine yaptığı açıklamada, "Türkiye, son aylarda AB çizgisinden uzaklaşmış ve endişe verici derecede ileri gitmiş görünüyor. Bu uzaklaşmanın elbette sonuçları olacaktır. Örneğin Gümrük Birliği'nin genişletilmesi çalışmalarında bir sonuca yol açabilir. Ama Türkiye ile ilişkilerin kesilmesinden kaçınılmasını dilerim. Çünkü Türkiye terörle mücadele ve göçmen krizi gibi hep birlikte mücadele ettiğimiz önemli sorunlarda, çok temel bir role sahip bir müttefikimiz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la düzenli olarak temastayım" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'de tutuklanan Fransız gazeteci Loup Bureau'nun durumu başta olmak üzere, göçmen krizi, Suriye Temas Grubu'na Fransa'nın yeniden katılması gibi birçok konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yakın temas halinde.

Macron, seçim kampanyasından bu yana Türkiye konusunda adaylığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde ifade ettiği görüşlerini koruyor. Seçim programına "Türkiye'yle köprüler atılmamalı" sözünü yazan Macron, Türkiye'nin bölgedeki stratejik önemine ve uluslararası kriz dosyalarındaki ağırlıklı rolüne dikkat çekmişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Ankara'ya gidiyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves le Drian ise, önümüzdeki hafta 14 -15 Eylül tarihlerinde Ankara'ya gidiyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Ankara'ya gidecek olan Le Drian, Türk yetkililerle özellikle Suriye ve Libya krizi ve Katar konusunu ele alacak. Türkiye'de tutuklu Fransız gazeteci Loup Bureau'nun durumu da gündeme gelecek ikili konular arasında yer alıyor. Le Drian'ın ziyareti, Erdoğan ve Macron'un, New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları sırasında yapacağı görüşme için de hazırlık niteliğinde olacak.

Fransa Dışişleri Bakanlığı diplomatları Merkel'le yaşanan AB krizi hakkında, Amerika'nın Sesi'ne, "Almanya'nın bu konudaki kaygılarını paylaşıyoruz. Türkiye'yle AB arasındaki ilişkiler bugün son derece zor bir noktada. Bu noktaya gelinmesinde Türk yetkililerinin izlediği tutum ve son aylarda hukuk devletini ortadan kaldıran uygulamalar yol açmıştır. Bu durumda Gümrük Birliği'nin modernleştirilmesi ve genişletilmesi, ya da vize serbestisi gibi konular zaten gündemde değil. AB ile müzakerelerin geleceğiyse bugün teorik seviyededir. AB Komisyonu Başkanı'nın da yakınlarda ifade ettiği gibi, müzakereler fiilen durmuştur" yorumunu yapmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG