Erişilebilirlik

Minsk Grubu'ndan Çağrı Macron'dan Suçlama


Minsk Grubu eş-başkanları ABD, Fransa ve Rusya ortak açıklama yaparak Dağlık Karabağ'daki çatışmaların derhal durdurulmasını istedi. Açıklama öncesinde ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Suriyeli cihatçı savaşçıların Gaziantep üzerinden Dağlık Karabağ bölgesine kaydırıldığını, bu bölgede cihatçı savaşçıların varlığıyla ilgili kesin bilgi sahibi olduğunu" söyledi.

Türkiye'nin de aralarında olduğu uluslararası önemli dosyaları ele almak üzere toplanan AB liderler zirvesine katılmak üzere Brüksel'e giden Macron, burada gazetecilere açıklama yaptı. Macron, "Suriyeli savaşçıların Dağlık Karabağ operasyon bölgesine ulaşması için Gaziantep üzerinden geçiş yaptıklarını gösteren bazı bilgilerimiz var. Bu, durumu tümüyle değiştiren çok ciddi ve yeni bir gerçek" dedi.

Macron, "ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu konudaki tüm istihbarat bilgilerini paylaşma konusunda anlaştıklarını da" sözlerine ekledi.

Minsk Grubu Liderlerinden Dağlık Karabağ Çağrısı

ABD, Fransa ve Rusya, Dağlık Karabağ konusunda ortak açıklama yaptı. Açıklamada bölgedeki çatışmanın tırmanması kınandı, saldırıların derhal durdurulması istendi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesindeki Minsk Grubu eş-başkanları olan ABD, Fransa ve Rusya’dan yapılan ortak açıklamada, üç ülkenin liderlerinin Dağlık Karabağ çatışma bölgesindeki Temas Hattı’nda şiddetin tırmanmasını en güçlü şekilde kınadıkları, bölgedeki can kaybından üzüntü duydukları kaydedildi.

Açıklamada, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilendi ya da yaralananlara geçmiş olsun dilekleri iletildi. ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ortak açıklamada ilgili askeri güçlerin saldırıları derhal durdurması çağrısında bulundu.

Ortak açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan’ın liderlerine derhal, iyi niyetle ve ön koşulsuz şekilde Minsk Grubu eş-başkanlığı nezdinde anlamlı müzakerelere yeniden başlamaları çağrısında bulunuldu.

Macron Putin’le görüştü

Bu açıklama öncesinde de Macron, Rusya lideri Vladmir Putin’le Dağlık Karabağ’daki çatışmaları görüştü.

Macron ve Putin görüşme sonrasında Azerbaycan ve Ermenistan'a ateşkes çağrısında bulundu.

Kremlin Sarayı’ndan ikilinin görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, acil ateşkes vurgusu yapıldı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı kaynakları tarafından yapılan açıklamada da iki liderin bölgedeki çatışmalara dair ortak kaygıları paylaştıkları vurgulandı. Fransız bir yetkili, Putin ve Macron’un, Türkiye’nin Dağlık Karabağ’a Suriyeli savaşçıları göndermiş olmasından endişe ettiklerini söyledi.

Minsk Grubu üyesi Fransa ve Rusya’nın liderleri, grup adına yapılacak ve çatışmalara son verilip müzakerelere başlanması çağrısında bulunacak bir bildiri yayımlamaya hazır olduklarını dile getirdi. Minsk grubunun bir diğer üyesi de ABD.

Yapılan açıklamada hem Putin hem de Macron’un Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorunların çözümü için diplomatik çabaları hızlandırmaya da hazır oldukları vurgulandı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, konuyla ilgili olarak ABD Başkanı Donald Trump’la da bir görüşme yapacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada da Dağlık Karabağ’a Suriye ve Libya’dan savaşçıların gönderildiği öne sürülmüştü. Türkiye ve Azerbaycan ise bu iddiaları sert bir dille yalanladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG