Erişilebilirlik

Macron Senato Seçimlerinde Yenildi


Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan, ardından genel seçimlerde Ulusal Meclis'e beklenenin de ötesinde milletvekili sokmayı başaran Fransa'nın 39 yaşındaki genç cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, parlamentonun üst kanadı Senato seçimlerinde büyük yenilgiye uğradı. Macron, 348 senatörün yarısını yenilemek için yapılan seçimlerde yalnızca 28 senatör çıkarabildi. Seçimleri, 159 sandalye almayı başaran, dağılmanın eşiğindeki sağ parti Cumhuriyetçiler (LR) kazandı. Macron ise, Senato'da anayasayı değiştirme çoğunluğunu da kaybetti.

Fransa'da belediye başkan ve encümenleri ile sınırlı bir seçmen kitlesinden oluşan "büyük seçmen" tarafından belirlenen Senato seçimlerinde, belediye seçimlerine henüz girmeyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi ilk seçim yenilgisini aldı. Macron'un partisi "Yürüyüş Hareketi'ne (LREM) geçen 29 senatörden 1'ini kaybedince LREM yalnızca 28 senatör çıkarabildi. LREM, seçimlerde 50 ila 60 arasında sandalye kazanmayı hedefliyordu.

Senato'nun 171 sandalyesinin değişmesi için yapılan seçimlerde LREM 208 adayla en çok senatör adayı gösteren parti oldu. Macron'un parti içinden aldığı sağ politikacılar nedeniyle bölünme noktasına gelen sağ parti Cumhuriyetçiler (LR) ise beklediğinin de üstünde bir zafere imza atarak, Senato seçimlerinin galibi oldu. LR, mevcut senatör sayısına 17 yeni Senatör ekleyerek, Senato'daki sandalye sayısını 159'a çıkardı.

Birbiri ardına cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri kaybeden Sosyalist Parti 5 koltuk kaybetse de 81 senatör ile başını suyun üzerinde tutmayı başardı. Merkez sağ UDI 8 sandalye daha kazanarak sandalye sayısını 50'ye çıkardı. Fransız Komünist Partisi PCF ise 6 sandalye kaybetse de 12 Senatö ile grup kurmayı başardı. Aşırı sağ parti Front National ise, oylarını artırsada, yeni senatör çıkaramadı ve mevcut 2 sandalyeyi korumakla yetindi.

Yeniden senatör seçilen Senato Başkanı Gerard Larcher hem kendisinin hem de partisinin seçim başarısının ardından, "Bu seçimler, bir yıldır geleneksel şemayı alt üst eden olağan dışı bir seçim sayfasını kapatmıştır. Senato istikrarı getirecek dengeleyici karşı güç olma görevini yeniden üstlenmiştir" dedi. Larcher'in yeniden Senato Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

LREM: "Asıl rövanş 2020'de"

LREM'in Senato Grup Başkanı François Patriat ise yenilgiyi, "Bu seçimleri ne kazanabilirdik, ne de kaybedebilirdik. Çünkü yerel seçimlere girmedik. Senatörleri seçen büyük seçmen arasında bizim temsilcimiz çok azdı. Ama LREM'in Senato sınavı asıl 2020'de gerçekleşecek. O tarihte belediye başkanlarımız, encümenlerimiz, bölge yöneticilerimiz olacak " sözleriyle açıkladı.

"Anayasa reformu sandığa gömüldü"

Macron için bu yenilgi, Senato'da küçük partilerden biri olmanın yanısıra, getirmek istediği anayasa reformu için ihtiyacı olan 5'te 3 çoğunluğu da elde edememesi anlamına geliyor.

Senato'daki ağırlığını korumayı başaran Sosyalist Parti'nin senatörlerinden Luc Carvounas, "Ben bu akşam anayasa değişikliğinin sandığa gömüldüğünü düşünüyorum" dedi. Ancak Macron'un yakın kurmayları, Senato'da engelle karşılaşmaları durumunda "Macron'un referanduma gitmek için bir saniye bile düşünmeyeceğini" dile getiriyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG