Erişilebilirlik

Macron: "Savaştayız Paniğe Kapılmayın Güçlü Olun"


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Corona virüsü ile mücadelede kuralları bir derece daha sertleştirdi. İtalya benzeri, tam karantina kararı beklenirken, Macron kısmi ancak minimum karantina uygulayacaklarını dile getirdi. Fransa'nın barış zamanında hiçbir zaman böyle bir karar almak zorunda kalmadığını belirten Cumhurbaşkanı Macron, "Savaştayız, paniğe kapılmayın, güçlü olalım" dedi.

Macron, Elysee Sarayı'ndan ulusa seslendiği konuşmasında, Salı günü öğlen 12.00'den itibaren, 15 gün boyunca, dışarı çıkmanın büyük ölçüde sınırlandırıldığını duyurdu. Macron, "Açık hava toplantılarına artık izin verilmeyecek, arkadaş toplantıları artık mümkün olmayacak. Herkes evinde kalacak ve diğerleri ile temasa geçmeyecek. Fransa topraklarında, yalnızca zorunlu alışveriş için, tıbbi tedavi için, zorunlu hallerde işe gitmek için, mesafelere saygı duyarak, sadece zorunlu durumlarda dışarı çıkılacak. Tüm şirketler uzaktan çalışmayı kolaylaştırmak için kendilerini ayarlayacak ve bu mümkün olmadığında, çalışanlarının hayatını garantiye alarak çalıştırabilecekler. Bunun koşullarını şirketlere bir genelge ile bildireceğiz. Uymayanlar cezalandırılacak" dedi.

Tartışmalı reform askıda, seçimler ertelendi

Konuşması boyunca defalarca, "Savaştayız" diyen Macron, "Bir sağlık savaşındayız, ve düşman artık burada. Görünmez, anlaşılması zor bir düşman" dedi. Savaşa öncülük eden hükümetin, gece gündüz aralıksız mücadele verdiğini kaydeden Macron, "Emeklilik reformundan başlayarak tüm reformlar askıya alındı. Ayrıca kriz yönetimi ile ilgili Macron, ilk turu geçtiğimiz hafta yapılan yerel seçimlerin, önümüzdeki Pazar günü yapılması öngörülen ikinci turunun ertelendiğini de duyurdu.

Macron, erteleme kararının tüm parti liderlerinin onayıyla alındığını belirtti. Başbakan Edouard Philippe muhalefet partisi liderleri ile görüşerek seçimlerin 21 Haziran'a ertelenmesini önerdi.

Ordu savaş hastaneleri kuracak

Hükümete yardım etmek için ordunun da göreve çağırıldığını belirten Macron, yarından itibaren virüsün en çok yayıldığı Alsace bölgesinde Ordu Sağlık Hizmetleri'nin, açık havada, savaş durumlarında kurmaya alışık olduğu bir "Alan Hastanesi" kuracağını duyurdu. Macron, hastanelerde çok sayıda hasta birikmesi durumunda ordunun ağır hastaları başka birim ya da hastanelere taşınmak ve virüsün bulaşmasını engellemek gibi görevler alacağını da kaydetti.

Maske sıkıntısı

Macron, koruyucu maskelerin öncelikli olarak sağlık görevlileri ve hastaneler tarafından kullanılacağını, virüsün en çok bulaştığı 25 kentte eczanelere yarından itibaren maske dağıtmaya başlayacaklarını belirtti. Sağlık personeli için gerekli otel ve taksi hizmetlerinin yerine getirilmesi durumunda, devletin bunları ödeyeceğini belirtti.

Schengen sınırları kapatılacak

AB ve G7 yöneticileri ile görüştüklerini de kaydeden Fransa Cumhurbaşkanı, "Yarın öğleden itibaren AB ve Schengen bölgesi sınırları kapatılacak. Avrupa dışındaki ülkeler ile AB ülkeleri arasındaki tüm seyahatler 30 gün süreyle askıya alınacak" dedi.

Banka faizlerine 300 milyar euro'luk garanti

Ülkede durma noktasına gelen ekonomik hayat için de önlemleri artıracaklarını belirten Macron, hiçbir şirketin iflas riski altında kalmayacağını, herkesin gıda gibi temel ihtiyaçlarının da karşılaşacağını söyledi.

Buna göre, vergi ve sosyal masraflar ertelenecek, banka kredi sürelerinin uzatılması desteklenecek ve devlet kredileri garanti etmek için olağanüstü bir mekanizma kurarak 300 milyar Euro'luk fon oluşturacak. Gaz ve elektrik faturaları ile kiralar askıya alınacak. Kısmi ya da teknik işsizlik ücretlerini devlet ödeyecek. Hükümet, bu tedbirleri yarın somutlaştırarak şirketlere bildirecek.

Sözlerini Fransızlar'a paniğe kapılmamaları çağrısında bulunarak bitiren Macron, "Paniğe kapılmayın, kargaşaya neden olmayın. Kazanacağız ama bu dönem bize çok şey öğretmiş olacak. Emin olduğumuz, inandığımız pek çok şey süpürüldü, bunlar sorgulanacak. Paniğe kapılmayalım; güçle, kuvvetle hareket edelim. Öğreneceğiz ve ben de tüm sonuçları çıkaracağım. Anın gerektiği davranış seviyesine çıkalım" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG