Erişilebilirlik

"Ukrayna Krizinde Önümüzdeki Günler Belirleyici"


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ve Ukrayna arasındaki tansiyonun düşürülmesi için Moskova'da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi. Macron, Ukrayna krizinde gelecek günlerin belirleyici olacağını söyledi.

Putin, Macron'un Ukrayna üzerinden Rusya-Batı krizini yatıştırmak için öne sürdüğü "bazı fikirlerinin ilerlemeyi mümkün kılabileceğini" açıkladı. Putin, "Askeri bir gerilimi önlemek için herşeyi yapmaya hazır olacağını" dile getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, Rusya'nın güvenliği olmadan "Avrupa'nın güvenliğinden söz edemeyiz" diyerek, Rusya'nın da hassasiyetlerinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Vladimir Putin, Kremlin'deki görüşmenin başında Macron'a, Moskova ve Paris'in Avrupa'daki güvenlik durumu konusunda endişelerinin ortak olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Putin'e, Avrupa ve Rusya'nın Ukrayna gerilimini sona erdirmek için "faydalı" bir yanıta ihtiyacı olduğunu söyledi. Macron, "Faydalı bir yanıt, elbette savaştan kaçınmamıza; güven, istikrar ve şeffaflık inşa etmemize izin veren bir yanıttır" dedi.

Akşam yemeği sırasında düzenlenen ve beş saatten uzun süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı da yapıldı. Putin, Macron'un güvenlikle ilgili bazı fikirlerinin gerçekçi olduğunu ve Macron'un Kiev temaslarının ardından, tekrar konuşacaklarını söyledi.

Putin, "Muhtemelen henüz hakkında konuşmak için çok erken ama Macron'un bazı fikirleri ve önerileri ile daha sonraki ortak adımlarımızın temelini oluşturmanın oldukça mümkün olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Rus lider, "Ukrayna başkentine yaptığı geziden sonra birbirimizi tekrar arayacağız ve bu konuda görüş alışverişinde bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Putin: "Rusya-NATO savaşının kazananı olmaz"

Basın toplantısında NATO'yu sert şekilde eleştiren Putin, son 30 yılda NATO'nun Rusya'yı tehdit etme noktasına kadar genişlediğini belirterek, "NATO'nun barışçı ve savunmacı bir örgüt olduğuna dair güvence vererek bizi sakinleştirmeye çalışıyorlar. Irak, Libya, Afganistan, Belgrad halkına sorun. NATO'nun buralarda pek de barışçı olduğunu söyleyemeyiz" diye konuştu.

Putin, Batı'nın, Rusya'nın NATO'nun genişleme politikasına son vermesi, saldırı silahlarını Rusya sınırları yakınına konuşlandırmaması ve İttifak'ın 1997 sınırlarındaki askeri altyapısına geri çekilmesini içeren taleplerini kabul etmeye yanaşmadığını dile getirdi. Putin, "Rusya'nın saldırgan davrandığını söylemek mantıksız. NATO sınırlarına giden biz değiliz, onlar bizim sınırlarımıza yaklaşıyor’’ dedi.

Putin, "Rusya-NATO savaşının kazananı olmaz" ifadelerini kullandı.

Macron: "Birlikte çalışma arzusuna sahibiz"

Macron ise "Rusya ile Fransa arasında yakınlaşma koşulları olduğunu söyleyebileceğime inandığım bir dizi öneriyi başlatmayı mümkün kılan bir tartışmamız oldu'' dedi. Ne Avrupa'nın ne de Rusya'nın COVID’in ekonomik ve sosyal sonuçlarının olduğu bir dönemde, tansiyonun yükselmesinden fayda sağlayabileceğini belirten Macron, "Sonuçlardan konuşmak için çok erken. Diplomatik çabaları sürdürmek gerekir. Kalıcı bir istikrar, sorunların temelini tartışmaktan geçiyor. Önümüzdeki birkaç gün belirleyici olacak ve tartışmaları içerecek. Avrupa'da yeni bir istikrar ve güvenlik düzenini garanti altına almak için birlikte çalışma arzusuna sahibiz" diye konuştu.

Rusya'nın güvenliği olmadan Avrupa'nın güvenliğinin de konuşulamayacağını belirten Macron, "Kıtamızın güvenliğinin sağlanması, geçmişin hatalarını yenilemememizi gerektiriyor. İstikrarsızlık hayaletinin Avrupa'ya dönmesi riskini göze alamayız. İlerlemeye devam etmeliyiz, Avrupa'da barış için bu şart. Bir anlaşmaya varmak gerekiyor" dedi.

Basın toplantısında gazetecilerin, "Mali'de Fransa'ya karşı politika yürüten Rus Wagner birliklerinin" sorulması üzerine, Vladimir Putin, "Başkan Macron da ban bunu defalarca sordu. Her defasında yanıtım aynı. Rus hükümetinin Wagner şirketi ile hiçbir ilişkisi yok. Ama bu sorunu yakından izliyoruz" dedi.

Macron: "Rusya Avrupalı'dır"

Putin, Ukrayna'nın NATO adaylığının neden sorun yarattığı sorusuna ise, 30 yıl süren hatalı adım ve anlaşmazlıkları anlatarak, "Ukrayna sınırdaki sorunu bir iki kez askeri yolla çözmeye çalıştı. Ama sonunda Minsk Anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya uymayan da Ukrayna'dır" dedi. Putin, Minsk Anlaşması'nın çözüm için tek yol olduğunu da belirterek, "Umarım Ukrayna, Minsk'i barışçıl bir şekilde hayata geçirme sözünü tutar. Stratejik bir yöntemle, eşit koşullarda, herkesin güvenliği düşünülmeli" diye konuştu.

Macron da "Rusya ve Fransa iki büyük Avrupa ülkesidir. İkimiz de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesiyiz ve uluslararası konularda ortak tavır oluşturabiliriz. İran ve Libya gibi konularda önce farklılıklarımız oldu ama ortak noktaya ulaşmayı başardık. Rusya Avrupalı'dır ve Avrupa'ya inanan herkes Rusya ile çalışmaya devam etmelidir. Rusya'nın güvenliği olmadan Avrupa'nın güvenliğinden söz edemeyiz" diye konuştu.

Macron: "Çözüm sadece siyasi olabilir"

Macron, Salı günü görüşeceği Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi sınırlarında 120 bin asker bulunan stresli bir lider olarak, haftalardır soğukkanlı kalmayı başardığı için tebrik ettiğini söyleyerek, "Özetle geldiğimiz noktada, Ukrayna krizinin çözümü sadece siyasi olabilir ve Minsk Anlaşması tek çözüm yoludur. Bunun formatı da Normandiya formatıdır" dedi.

Macron, "Neden Almanya Başbakanı Washington'da ve siz buradasınız? Neden birlikte gelmediniz?" şeklindeki bir soruya da, "Kendisiyle sürekli görüş alışverişinde bulundum. Yeniden de görüşeceğiz" yanıtını verdi.

Macron, Salı günü Zelenski ile görüştükten sonra, Berlin'de Başbakan Olaf Scholz ve Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile bir araya gelecek. Ardından NATO ve Amerikalı yetkililerle yeniden durum değerlendirmesi yapacak.

Fransa AB'nin altı ay için dönem başkanı olsa da Macron, Rusya'ya AB görevlendirmesi ile değil, Fransa Cumhurbaşkanı sıfatıyla gitti. Fransa, Brexit ile İngiltere'nin AB'ye veda etmesinin ardından, nükleer gücü ve BM Güvenlik Konseyi üyesi olan tek AB ülkesi olma özelliğine sahip. Bu nedenlerle AB içinde ön plana çıkarak, uluslararası sahnede rol alıyor. Son günlerde telefonu en çok çalan lider olan Putin, AB liderlerini ayrı ayrı Moskova'da ağırlıyor. Macron'dan önce Macaristan Devlet Başkanı Victor Orban Moskova'ya gitmişti. Macron'dan sonra ise Almanya Başbakanı Scholz Moskova'ya gidecek.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG