Erişilebilirlik

Macron: 'IŞİD Bir Kaç Ay İçinde Bitecek'


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’i sarsan 13 Kasım terör saldırılarının 2. yıldönümünden bir kaç gün önce, IŞİD ile mücadeleyi kazandıklarını ve IŞİD’in bir kaç ay içinde tümüyle biteceğini açıkladı. Macron, "Askeri anlamda IŞİD’i bitirsek de cihatçı terörle mücadele devam edecek," diye konuştu. Cumhurbaşkanı Macron, ülkesine geri dönmek isteyen Fransız cihatçıların eş ve çocuklarının durumunun ise tek tek ele alınacağını, suçluların ise Irak mahkemelerinde yargılanacağını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Fransız askeri üssünü ziyaret eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, koalisyon güçlerinin IŞİD ile yürüttüğü mücadeleyi kazandığını açıkladı. Önümüzdeki bir kaç hafta ya da ay içinde IŞİD’in son bulacağını öne süren Macron, "Paris’te 13 Kasım 2015’te gerçekleşen terör saldırılarının yönetildiği, planlandığı ve emrin verildiği Rakka kentinde IŞİD’e karşı zafer kazanıldı. Paris saldırılarından günü gününe 2 yıl sonra bu savaşı kazandık. Önümüzdeki haftalarda, aylarda, IŞİD Irak ve Suriye topraklarından tümüyle atılacak," dedi.

Abu Dabi üssünde Fransız askerlerine seslenen Macron, IŞİD’in bölgede bitirilmesinin mücadelenin tümüyle bittiği anlamına gelmediğini, "Radikal İslam, devletini kaybediyor ama başka bölgelerdeki cihatçı tehdit hala devam ediyor. Bunlarla askeri mücadele devam edecek. Bölgede bundan sonra terörist gruplarla mücadelenin, politik çözüme eşlik etmesi hayatidir," diye konuştu.

Fransız cihatçıların durumu

IŞİD saflarında savaşan militanlar ile onların ülkelerine geri dönmek isteyen eş ve çocukları Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yazarak, ‘en azından çocuklarının ülkelerine geri dönmesi’ için Macron’un devreye girmesini istedi. Macron, bu talebe nasıl yanıt vereceği sorusu üzerine de, "Bu kişilerle ilgili karar her defasında bulundukları ülkeye ve durumlarına bağlı olacak. Bu konuda Irak yargısıyla sürekli temas halindeyiz. Eğer suç işleyen Fransızlar tespit edilmişse onların yargılanması gerekir ve biz Irak yargısını tanıyoruz. Ama kadın ve çocuklar için durum başka. Bunlar hakkındaki karar da, tek tek durumları göz önünde bulundurularak ele alınacak. Fransa’ya geri dönen yetişkinler Fransız adaletine teslim edilecek. Suç işledikleri tespit edilenler yargılanacaklar. Çünkü Fransa’daki yurttaşlarımızı koruma görevimiz bunu gerektiriyor. Çocukların durumuna gelince, onlar için özel bir izleme yöntemi oluşturulacak. Tıbbi ve psikolojik izleme altında olacaklar," dedi.

Kadın ve çocukların Fransız devleti tarafından geri getirilmesi talebine ilişkin de Macron, "Bunların bir bölümü kendiliğinden, bir bölümü Fransız devleti tarafından geri dönebilir. Bazıları ise, özellikle Irak’ta, bazı şartlar altında, aileleri ile birlikte bulundukları ülkede yargılanabilir," diye konuştu.

IŞİD’e katılan 302 militan geri döndü

Fransız İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, 2014 yılından bu yana bin 700 Fransız IŞİD saflarında çatışmak üzere Irak ve Suriye’ye gitti. Bunlardan en az 278’i çatışmalarda öldü. Bakanlık bu rakamın yüksek olabileceğini ancak kesin kayıtlar üzerinden bu rakamın belirlendiğini vurguluyor. Cihat saflarına katıldıktan sonra 302 kişi ise pişman olup kendi olanaklarıyla Fransa’ya geri döndü. Bunlardan 178’i erkek ve bu erkeklerin 120’si hala cezaevinde bulunuyor. Geri dönenlerin 66’sı kadın, 58’i ise 18 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. Kadınların 14’ü de halen cezaevinde tutuklu. Geri kalan Fransız cihatçıların bir bölümü Suriye ve Irak rejimleri tarafından yakalanarak cezaevine konmuş, bir bölümü ise IŞİD’in varlığını sürdürdüğü diğer ülkelere, özellikle Libya’ya kaçmış.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG