Erişilebilirlik

Macron : "Fransa’yı Reformlarla Değiştireceğiz"


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Meclis ve Senato'nun Versailles Sarayı'nda bir arada toplandığı Kongre'ye seslendi.

Fransız kurumlarında radikal değişiklikler öngören reformları bir yıl içinde Meclis’in önüne getireceklerini kaydeden Emmanuel Macron, önümüzdeki 5 yıl içinde gerçekleştreceği değişikliklerle ilgili yol haritasını açıkladı.

Kongre’de bir buçuk saati aşkın konuşan Macron, OHAL’i kaldıracağını, parlamenter sayısını azaltacağını, nisbi temsil seçim sisteminin dozunu artıracağını ve gerekirse bu reformları referanduma götüreceğini söyledi.

Emmanuel Macron, Senato ve Ulusal Meclis üyesi 900 parlamenteri bir arada topladığı Versailles Sarayı’nda, ülkenin politik çehresini tümüyle değiştirecek pek çok reformu hayata geçireceklerini söyledi. “Güçlü kurumlar olmadan, güçlü bir cumhuriyet olamaz” diyerek Cumhuriyet’in kurumlarını kökünden değiştireceklerini belirten Macron, bütün reformları hızla gerçekleştirme kararlılığında olduğunun altını çizdi.

Milletvekili sayısı 3’te 1 oranında azalacak

Hükümet, Fransa’yı “küreselleşmenin kötü etkilerinden kurtarmak” için Çalışma Yasası’nı geçirmek, kurumları çağın gereklerine göre yenilemek, bir sonraki genel seçimlerde 577 milletvekili ve 348 senatör sayısını 3’te 1 oranında azaltmak için kolları sıvadı. Macron, “Daha az sayıda milletvekili olacak. Ama olanakları daha güçlendirilmiş milletvekilleri daha iyi çalışacak, Meclis’in işi daha akıcı olacak” dedi.

Nisbi temsil dozu artacak

Macron, milletvekillerinin en fazla 3 yıl üst üste seçilebileceğini, küçük partilerin de Meclis’te temsil edilebilmesi için belli oranda nisbi temsil dozunu artıracaklarını dile getirdi. Bu sözü daha önce Nicolas Sarkozy ve François Hollande da vermiş ancak ikisi de yerine getirmemişti. Macron, “Bütün duyarlılıkların parlamentoda temsil edilmesini istiyorum” diyerek bu reformu da diğerleriyle birlikte 1 yıl içinde Meclis’in önüne getireceğini kaydetti.

Macron, gerekirse bu reformları referandum aracılığıyla Fransızların onayına da sunacağını dile getirdi.

OHAL ve terörle mücadele yasası

Macron’un Kongre’de duyurduğu bir başka yenilik de ülkede Paris saldırılarından bu yana uygulanan olağanüstü hali sonbaharda kaldıracağı haberi oldu. Macron, OHAL’in daha fazla devam edemeyeceğini ve bir an evvel olağan sisteme dönülmesi gerektiğini belirterek, “OHAL’i kaldırarak, Fransızlara özgürlüklerini geri vereceğim” dedi. Macron, terörle mücadele birimlerinin elini güçlendirmek için ilgilli yasayı bir an evvel geçireceklerini de kaydetti. Bakanlar Kurulu’ndan geçen yasa sonbaharda Meclis gündemine gelecek.

AB reformları

Fransa’nın Avrupa Birliği reformlarına da öncülük etmesi gerektiğini belirten Macron, "Avrupa'nın inşaası bugün bürokratik yığılma nedeniyle zayıflamıştır. Ben bütün kararlılığımla Avrupa'ya inanıyorum. Ama Avrupa'dan şüphe edenleri de her zaman haksız bulmuyorum. Avrupa'nın yeni nesil liderlerinin Avrupa'nın özünü oluşturan fikirlere, politik Avrupa fikrine geri dönmesi gerekir" diye konuştu. Macron, Fransa’nın AB’nin yeniden inşaası sürecinde etkin rol alacağını vurguladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG