Erişilebilirlik

Macron'dan Libya'da Krizden Çıkış İnisiyatifi


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Libya’da güçlü iki rakip isim Fayez El-Sarraj ve Halifa Haftar’ı biraraya getirdi. Paris yakınındaki buluşmada ilk kez Ulusal Birlik Hükümeti’nin Başbakanı Fayez El-Sarraj ve ülkenin doğusunda örgütlenen General Halifa Haftar, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin iktidardan indirilmesinin ardından başlayan ve 6 yıldır devam eden çatışmaları sona erdirecek ortak bir bildiri yayınladı. El Sarraj ve Haftar ortak bildiride, Libya’yı aşamalı olarak krizden çıkaran ve önümüzdeki ilkbaharda seçimlere götüren “şartlı ateşkes” üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

Libya’nın birbirine rakip iki güçlü ismi Başbakan Fayez El-Sarraj ve General Halifa Haftar, Birleşmiş Milletler’in çağrısı ve Macron’un daveti üzerine Paris yakınlarındaki Celle Saint Cloud’da bir araya geldi. El-Sarraj ve Haftar, Macron’un önünde el sıkışarak kameralara poz verdiler.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Macron, “Bugün Libya’da barış yolunda önemli bir ilerleme sağlandığına inanıyorum. İç savaş engellenebilir. Bugün gösterdiğiniz cesaret tarihi bir adımdır. Libya’da yapılacak çok şey var. Ülkedeki askeri ve politik çekişme bu çabaları boşa çıkarma riskini taşıyor. Eğer Libya başarısız olursa bu tüm bölgenin başrısızlığa uğraması demek. Ve bunun Avrupa için somut ve doğrudan sonuçları olur” dedi.

Fayez El-Sarraj ve Khalifa Haftar da, “Libya’daki durumun ancak ulusun tüm birimlerinin biraraya gelmesiyle ve politik yollardan çözülebileceğini” belirtti.

Ateşkes ve baharda seçim

‘Değiştirme olasılığına açık’ ortak bildiride, Libya’nın krizden çıkması için bir yol haritası çiziliyor. Bildiri, ülkede ateşkes ilan edilmesini, ulusal ordu kurularak tarafların silahlı güçlerinin bir araya gelmesini ve özellikle önümüzdeki yıl ilkbaharda seçime gidilerek hukuka ve insan haklarına saygılı bir devlet kurulmasını içeriyor.

Libya’nın iki yöneticisi 2015 yılında Şikrat’ta anlaşma imzalamış ancak anlaşma uygulamaya konulamamıştı. Fransa’nın ev sahipliğinde imzalanan anlaşmanın etkili olması için ülkede halen çatışan tarafların da ateşkese uyması ve bu girişimi desteklemesi gerekiyor.

Fransa, Libya’nın bir an önce istikrara kavuşarak, Orta Afrika’ya yerleşen cihatçı terör örgütlerine silah ve militan sağlayan bir ‘arka bahçe’ olmaktan çıkmasını istiyor.

Daha önce iki ismin bir araya getirilmesi çabaları, iç bölünme ve taraflara ait güçlerin çatışması nedeniyle başarısızlığa uğramıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG