Erişilebilirlik

Macron'dan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Planı


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü" dolayısıyla, Elysee Sarayı'nda yaptığı toplantıda bir ilke daha imza attı. Macron, Fransa'da 2016 yılında eşlerinin şiddeti nedeniyle yaşamını yitiren 123 kadın için bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi hükümetlerinin öncelikleri arasına aldıklarını açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı, "eğitim ve eşitlik karşıtı kültürel algılarla mücadele", "kurbanlara daha etkili yardım" ve "kadına yönelik şiddetle mücadele araçlarının güçlendirilmesi" olmak üzere hükümetin 3 temel ayağa oturan eylem planını açıkladı.

Fransa'da Amerikalı yapımcı Harvey Weinstein skandalından bu yana büyüyen kadın hareketi sonunda meyvesini verdi. "Balancetonporc/domuzunu ifşa et" etiketiyle internet üzerinden kadına yönelik şiddet ve tecavüz olaylarına karşı eylem başlatan kadınların başlattıkları imza kampanyasına destek 700 bini aştı. İmza kampanyasında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan acil harekete geçmesini isteyen kadınlara Macron'dan olumlu yanıt geldi.

Cumhurbaşkanı Macron, Elysee Sarayı'nda kadın dernekleri ve sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla düzenlediği toplantıya "Fransa'da her 3 günde bir kadın eşinin şiddeti nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu bizim milli utancımızdır. Fransa hiçbir kadının korkmadığı bir ülke olmalıdır. Sizleri yaşamını yitiren kadınlarımız için bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum" sözleriyle başladı.

Fransa'da kadına yönelik şiddetin seviyesini rakamlarla anlatan Macron, saldırıya uğrayan kadınların "korku ve utanç içinde" oldukları için hala yeterince seslerini duyuramadıklarını söyledi. Macron, "Son bir yılda kadınlar sessizliğini bozdu. Ancak hala yeterli değil. Toplumumuz hala cinsiyetçilik hastalığına sahip. Hala çok sayıda kadın, 'utanç duyanlar' tarafında. Ama artık kadınlar değil, onlara şiddet uygulayanlar utanmalı. Utanan taraf değişmeli" dedi.

Hükümet olarak bunu sağlama yolunda köklü adımlar atacaklarını kaydeden Macron, bu alanda uygulayacakları reformlar ve yasal düzenlemeleri kapsayan yeni bir plan açıkladı. Plana göre Fransız hükümetinin getireceği yeni reformlar özetle şöyle:

Kadın Erkek Eşitliği Bakanlığı bütçesi: Yaz aylarında düşürüleceği belirtilen Kadın-Erkek Eşitliği Bakanlığı'nın bütçesi 2018'de tarihinin en büyük artışını görerek, 420 milyon Euro'ya yükseltilecek. Bütçenin yüzde 13'ü kadına yönelik şiddete karşı mücadele için ayrılacak. Bu yönde yapılan çalışmalara kredi verilecek, sivil toplum örgütleri desteklenecek. Hükümetten 1 milyar Euro'nun üzerinde bütçe bekleyen kadın dernekleri, bu artışın yeterli olmadığını ancak 'önemli olduğunu' dile getirdi.

Eğitim ve kültür alanlarında mücadele: Macron, bu konuda en büyük mücadelenin ana okulundan başlayarak eğitim yoluyla verilebileceğini belirterek, okulların hayati bir rol üstleneceğini söyledi. Bu çerçevede 2018 yılından itibaren tüm kamu okullarında 'cinsel şiddet, taciz ve ayrımcılığa karşı önlemleri' içeren bir eğitim programının müfredata alınacağını açıkladı. Yalnızca okullarda değil, iş yaşamında da özellikle yönetici sınıfların kadın-erkek eşitliği konusunda eğitileceğini, kamu duyuru ve filmleriyle her kesimin bu konuda duyarlı hale getirilmesini amaçlayan kampanyalar yürütüleceğini kaydetti.

İnternet kontrolu: Televizyon programlarından video oyunlarına ve internet üzerinden kadına yönelik şiddet içeren yayınlar denetlenecek ve engellenecek. Çocukların yeni akıllı telefon ve internet olanaklarıyla porno yayınlara ulaşım yaşının düştüğünü kaydeden Macron, 2018 yılından itibaren bu yayınların çocuklara ulaşımının engellenmesi için kurumsal bir çalışma yürüteceklerini de bildirdi.

Kurbanlara yardım: Yeni plana göre, 2018 yılından itibaren şiddet gören kadınların psiko-travmatik tedavisi sosyal sigorta kurumu tarafından karşılanacak. Ayrıca şiddete uğrayan kadınlara ilk yardım hizmeti sunabilmesi için 7 gün 24 saat açık olacak bir telefon hattı kurularak, bu servisle gerekirse kadına polis gönderme, ilgili kurumlar konusunda bilgilendirme hizmetleri de bedava verilecek.

Mücadele araçlarının güçlendirilmesi: Mücadele araçlarından en önemlisi olan yargı alanında adım atılacak. Gönüllü ilişkiye girme yaşı 15 olarak belirlenecek, 15 yaş altındaki genç kızlarla ilişkiye girenlerin tecavüz suçundan yargılanmasını içeren bir yasal düzenleme yapılacak. Macron, "Kişisel fikrim çocuklarımızı korumak için bunun 15 yaş ile sınırlandırılmasıdır. Bu konuyu 2018 yılında getireceğimiz 'Cinsel ayrımcılık ve şiddete karşı yasa' ile tartışmaya açacağız" dedi.

Sokakta tacize ceza: Yeni yasa ile ayrıca "cinsiyetçi suçlar" adında yeni bir suç tanımı yapılarak, sokaktaki taciz ve laf atma olaylarının da anında cezalandırılmasını içeren bir düzenleme getirilecek. Polis içinde oluşturulacak "yakın polis" kadrosunda mahallelerde görev yapan polisler sokaktaki taciz olaylarına ceza yazabilecek. Macron bu uygulamayı da, "Cumhuriyetimiz sınırlarında kadınlar sokağa çıkmaktan korkmayacak. Sokaklar kadınların günlük cehennemi olamaz" sözleriyle savundu.

Kadınlar sokaktaydı

Macron konuşmasını yaptıktan sonra, binlerce kadın da sokağa çıkarak, Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü'nde gösteri düzenledi.

Feminist grupların ve sol partilerin organizasyonu ile düzenlenen yürüyüşte kadına uygulanan şiddet protesto edildi. Kortejin önünde yer alan bir grup kadın, 2017'de eşleri ya da hayat arkadaşları tarafından öldürülen kadınların isimleri yazan siyah kıyafetler giydiler.

Republique Meydanı'ndan, "Ayağa kalkın, ayağa" ve "Esir kadınlar, ayağa kalkalım" sloganları atarak Opera Meydanı'na yürüyen kadınların ellerinde de "Tecavüz artık yeter", "MLF'den Femen'e, yaşasın kadın mücadelesi" pankartları vardı.

Gösterilere, çıplak protestoları ile dünyada ün yapan Femen örgütü ve onun Paris'te yaşayan Ukraynalı lideri Inna Schevchenko da katıldı.

Gösteri, eşleri tarafından öldürülen kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşu ve ardından bir dakika süren "Cinsel şiddete hayır" haykırışıyla sona erdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG