Erişilebilirlik

Macron: "Bütün Ev Sahipleri Kiraları 5 Euro İndirsin!"


Öğrencilere yapılan kira yardımını 5 Euro indirince kamuoyunun tepkisini çeken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilginç bir çıkış yaparak, tüm ev sahiplerinden ev kiralarını 5'er Euro indirmelerini istedi. Macron, ABD eski Başkanı John Kennedy'nin "ortak sorumluluk" çağrısına benzer bir çağrı yaparak "Herşeyi sadece devletten beklemeyin, siz ne yapabilirsiniz ona da bakın" ifadelerini de kullandı. Ancak bu açıklama, öğrencilerin kira yardımının indirilmesinden daha büyük bir polemiğe yol açacağa benziyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, valilere hitaben yaptığı konuşmada, hükümetin Ekim 2017 tarihinden itibaren kira yardımını 5 Euro düşürmesine yönelik eleştirilere şaşırtan bir karşılık verdi.

Eleştirilere karşı "ortak sorumluluk" çağrısı yapan Fransa Cumhurbaşkanı, "Bu tartışmalara karşı ortak bir sessizlik yaşandı. Bu beni şaşırttı. 1 Ekim'den itibaren ev sahiplerinin yapması gereken budur. Resmi olarak, tüm ev sahiplerine buradan sesleniyorum. Herkes kiraları 5 Euro indirsin. Herşey devletten beklenmesin. Toplumsal, ortak sorumluluk bunu gerektirir" dedi.

Macron, kira yardımı indiriminin kendi hükümetleri döneminde de getirilmediğini, bir önceki Meclis'in onayladığı bütçede yer alan bir uygulama olduğunu ve kendilerinin yalnızca bu bütçeyi uyguladıklarını dile getirdi.

Ev sahiplerinden sert tepki

Ancak Macron'un bu açıklamasına, öğrencilere kira yardımını 5 Euro indirecekleri açıklamasından daha da sert tepki çekti. Ev Sahipleri Derneği Başkanı Jean Perrin, "Bu kadar çılgın bir açıklama daha duymadım. Neden kendisinin ve eşinin maaşından indirmiyor. Ya da bakanların, milletvekillerinin ücretinden. Ekmek fiyatları insin, marketler indirsin, herkes 5 Euro indirsin o zaman. Zaten getirdiği reformlarla ev sahiplerinin vergilerini artırdı. Ama borsa hissedarlarına indirim getirirken, ev sahiplerine vergi artırıyor. Bence cumhurbaşkanı bilgisini yeniden gözden geçirsin" diye konuştu.

"Aptal bir indirim"

Macron, kapalı kapılar ardında bu indirimi eleştirmiş, hükümet üyelerini "böylesine gereksiz ve aptal bir düzenlemeyi uygulamaya koyduğu için" azarlamıştı.

Hükümetin Temmuz ayında yaptığı bu açıklamanın ardından Macron'un popülaritesi 20 puan birden gerileyerek yüzde 40'ın altına inmişti.

Fransa'da 800 bini öğrenci olmak üzere 6.5 milyon hane devletin kira yardımından faydalanıyor. Bu yardım devlete her yıl 18 milyar Euro'ya mal oluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG