Erişilebilirlik

Macron: 'Birinci Hedefimiz İslamcı Terör'


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Fransa’da her yıl Ağustos ayı sonunda yapılan ve Fransız dış politikasının ana hatlarının belirlendiği geleneksel Büyükelçiler Konferansı’nda, “Fransa’nın bir numaralı ve kesin önceliği İslamcı terörle mücadele etmektir” dedi. Macron Suriye’de siyasi çözüm için Türkiye ve Fransa’nın da içinde olduğu yeni bir temas grubu oluşturacaklarını, bu grubun eylül ayında BM Genel Kurulu vesilesiyle New York’ta bir araya geleceğini bildirdi. Fransız Cumhurbaşkanı, ülkede 2015’ten bu yana uygulanan Olağanüstü Hal’in ise Kasım ayında kaldırılacağını bildirdi.

Elysee Sarayı’nda 120 Fransız büyükelçisine seslenen Emmanuel Macron, OrtadDoğu’dan Afrika’ya, Amerika’dan Avrupa Birliği’ne, iktidarı döneminde dış politikada atılacak adımları açıkladı. Konuşmasında önceliği cihatçı teröre ayıran Macron, IŞİD’i “düşmanımız” diye tanımladı ve “Irak ve Suriye’de barışın yeniden inşaa edilmesi Fransa için de hayati önem taşımaktadır. Fransa olarak en önemli dış politika hedefimiz İslamcı terörü yenmektir” dedi. Bunun için de Suriye ve Irak’ta IŞİD ile yapılan mücadeleyi desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Suriye’de savaşın sona ermesi için “yeni bir Temas Grubu” öneren Macron, Amerika, Fransa, Türkiye ve Rusya’nın içinde olacağı yeni temas grubunun Eylül ayı ortasında New York’ta yapılacak BM Genel Kurulu vesilesiyle bir araya gelmesini planladıklarını duyurdu

Macron, Paris’te 2018 yılı başında ‘Terörizmin finansmanı ile mücadele’ konulu bir uluslararası konferansı da toplayacaklarını açıkladı

Kuzey Afrika’da Libya’daki terör kaosundan doğrudan etkilenen Tunus ve Cezayir’e, özellikle istikrarsızlık tehdidi altındaki Tunus’a yardım edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Macron, Başkan Donald Trump’ın Amerika’nın desteğini geri çekeceğini söylediği İran ile varılan nükleer anlaşmayı desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı, “Bu anlaşmanın alternatifi yoktur. İran’la yapıcı ilişkiler kurulması gerekir” dedi.

OHAL kalkacak

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 2015’te Paris saldırılarının ardından getirilen Olağanüstü Hal uygulamasını ise Kasım ayından itibaren kaldırmak istediklerini, onun yerine terörle mücadele yasalarının güçlendirilmesini sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Yeni Afrika Planı

Diplomatlardan Fransız ordusunun sürdürdüğü askeri operasyonlara destek vermesini isteyen Emmanuel Macron, konuşmasında Fransa’nın Orta Doğu ve Afrika’da yürüttüğü askeri operasyonlar konusuna geniş yer ayırdı. Fransa Cumhurbaşkanı, Fransa’nın Şamal operasyonu çerçevesinde Irak ve Suriye’de 1200, Barkhane operasyonu çerçevesinde de Afrika’nın 5 ülkesinde 4 bin askeri görev yaptığını belirterek, bu misyonları sürdüreceklerini ancak daha ileri bir yapıya büründüreceklerini dile getirdi.

Terörizmin bir sonucu olan göçmen krizine de değinen Macron, yeniden Libya’nın yanı sıra Nijer ve Çad’a göçmen kontrol noktaları kurmak istediklerini ve göçmenlerin sığınma taleplerine evlerinden çıkmadan yanıt vermek istediklerini dile getirdi. Macron, yeni bir Afrika politikası izlemek istediğini ve Sahara bölgesi için “Sahel özel elçisi” atayacağını da açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG