Erişilebilirlik

Maçoğlu Tunceli’ye Sosyalizmi Getirebilir mi?


Maçoğlu Tunceli’ye Sosyalizmi Getirebilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, “kapitalizmin Türkiye’de çok sıkı şekilde kök saldığı için bir gecede yok edilemeyeceğini ancak yerel işler ve kooperatif çiftçiliği teşvik etmenin sosyalizme giden yolda yardımcı olabileceğini” belirtti.

Maçoğlu 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 32 oyla belediye başkanlığına seçilmişti.

TKP’nin ülke genelinde sadece yüzde 0,16 oy almasına karşın Maçoğlu’nun sağ siyasetin genelde hakim olduğu Türkiye’de belediye başkanlığını kazanması solcular açısından önemli bir zafer olarak yorumlanıyor.

Maçoğlu belediye başkanı olduktan sonra ilk olarak bina çevresindeki duvarları kaldırttı. Reuters’ın konuyla ilgili geçtiği analiz habere göre, Maçoğlu bununla birlikte ideallerini bölgenin zorlu ekonomik ve güvenlik koşullarına uydurması gerektiğini de biliyor.

Reuters’a konuşan Maçoğlu seçimden önce insanların iki problemi olduğunu belirtti ve bunları duvarlar olarak nitelediği halkla belediye arasındaki bürokrasi ve işsizlik olarak olarak niteledi.

Maçoğlu, “komünizm kurmuyoruz” dedi ama ekledi: “Kapitalizmle kirlenen sosyalizme giden yolu temizlemek istiyoruz.”

Maçoğlu daha önce Tunceli’nin Ovacık ilçesinin belediye başkanıydı.

Maçoğlu, Ovacık Belediyesi’nin borcunun önemli bir bölümünü ödedi, bedava toplu ulaşım sağladı ve devlet arazilerini tarıma açtı.

Maçoğlu’nun Ovacık’ta yaptıkları bazılarının komünizmle ilgili fikirlerini değiştirmişe benziyor. Malatya’dan emekli öğretmen Şerife Özdemir Maçoğlu’nu tebrik etmek için Tunceli’ye gelmiş.

Serkan Sarıateş’e göreyse Tunceli her zaman “sosyalist bir toplum” oldu.

Daha fazla şeffaflık adına Maçoğlu, belediyenin dışına belediyenin gelir ve giderlerini astı.

Maçoğlu yüzde 35’e ulaştığını belirttiği işsizlikle mücadele etmeyi amaçlıyor. Bunu da turizm, kooperatif çiftlikler ve çevre dostu yapılacak evlerin kiraya verilmesiyle gerçekleştirmeyi planlıyor.

Maçoğlu ayrıca belediyenin borcunu iki yılda azaltmayı amaçlıyor.

Ancak Tunceli’de herkes iyimser değil. 24 yaşındaki sosyoloji öğrencisi Firaz Tekol, Maçoğlu’nun bütün bu problemlerle mücadelesinde zor bir dönem göreceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG