Erişilebilirlik

Macaristan’daki Sığınmacılardan Açlık Grevi


Macaristan’da gözaltında tutulan onlarca göçmenin serbest bırakılmaları için başlattıkları açlık grevi ikinci gününde.

Ülkenin güneydoğusundaki Bekeskaba kentindeki gözaltı merkezinde tutulan çoğu Afganistan, Pakistan ve Suriye’den gelen 102 sığınmacının 80’i yemek yemeyi reddediyor.

Macaristan devlet televizyonu, açlık grevindeki sığınmacıların, demir parmaklıklı pencereler arkasında, “Biz mülteciyiz, terörist değil” yazılı kağıtlarla görüntülerini yayınladı.

Haber ajansı Associated Press’e bilgi veren yetkililer, gözaltı merkezindeki tıbbi hizmetleri arttırdıklarını ve açlık grevindekileri olası bir sağlık sorununa karşı güvenlik görevlilerinin yakından takip ettiğini açıkladı.

Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sınırdışı edilen iki sığınmacının açtığı davada Macaristan hükümetini haksız buldu. Mahkeme, İlyas İlyas ve Ali Ahmed isimli sığınmacılara, 10 biner Euro tazminat ve dava masraflarının ödenmesine hükmetti.

Macaristan'a sığınma başvurusunda bulunan iki sığınmacı, Macar yönetimince Röszke sınır geçiş bölgesinde 23 gün alıkonulup sonrasında Sırbistan'a sınır dışı edilmişti. AİHM, Macaristan’ın sığınma başvurularını düzgün değerlendirmediği ve sığınmacıların insanlık dışı koşullara dönme riskini göz ardı ettiğini de belirledi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özgürlük ve güvenlik hakkını düzenleyen 5. maddesinin ihlal edildiği de kararda yer aldı.

Macaristan yönetimi, 2015 sonunda Sırbistan ve Hırvatistan ile olan güney sınırına dikenli tel çekmişti. Meclis, 7 Mart'ta da iltica etmek isteyenlerin, işlemleri tamamlanana kadar, ülkenin güneyindeki kamplarda tutulmasını öngören yasayı kabul etmişti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG