Erişilebilirlik

Macaristan'da Zehirli Atık Tuna Nehrine Ulaştı


Macaristan'da Zehirli Atık Tuna Nehrine Ulaştı
Macaristan'da Zehirli Atık Tuna Nehrine Ulaştı

Başbakan Viktor Orban kazayı çok ciddi bir çevre felaketi olarak nitelerken; Avrupa Birliği, zehirli atığın sadece Tuna değil, Tuna’ya bağlı altı nehirde yaşamı tehdit ettiği uyarısında bulundu

Macaristan’da bir alüminyum tesisinden çevreye sızan zehirli atıkların Tuna nehrinde balık ölümlerine yol açmaya başladı.

Macaristan Afet Bakanı Tibor Dobson, Tuna ile Raba nehirlerinin birleştiği noktada çok sayıda ölü balık bulunduğu yolunda haberler alındığını söyledi.

Bakan, bölgedeki sularda yapılan ölçümde pH - yani alkalinite oranının - yüzde 9'un üzerinde olduğunun belirlendiğini açıkladı. Canlılara zarar vermemesi için pH oranının yüzde 6 ile 8 arasında olması gerekiyor.

Zehirli atıkların ilk ulaştığı Marcal nehrinde ise canlı balık kalmadığı öğrenildi.

Kimyasal atık havuzundan çevreye sızan zehirli maddeler şimdiye kadar dört kişinin ölümüne yüzlerce kişinin de hastalanmasına sebep oldu.

700 bin metreküp sıvı atığın tutulduğu havuz, başkent Budapeşte’nin 160 kilometre batısındaki Ajkai Timfoldgyar alüminyum tesisine ait.

Tesiste, boksit cevherinden, alüminyum imalatında kullanılan alümina elde ediliyor. Atıkların depolandığı havuzun neden çöktüğü henüz bilinmiyor.

Başbakan Viktor Orban kazayı çok ciddi bir çevre felaketi olarak nitelerken; Avrupa Birliği, zehirli atığın sadece Tuna değil, Tuna’ya bağlı 6 nehirde yaşamı tehdit ettiği uyarısında bulundu.

Tortu şeklindeki zehirli atık tabakası, içinde en az altı köyün bulunduğu 40 kilometre karelik bir alana yayılmış durumda.

XS
SM
MD
LG