Erişilebilirlik

Macaristan’da Protestocu Milletvekillerine Müdahale


Macaristan’da 250 saat olan yıllık fazla mesai süresini 400 saate çıkaran yasayı protesto eden muhalefet milletvekilleri, güvenlik güçlerinin fiziksel müdahalesiyle karşılaştı.

Devlet televizyonu MTVA’nin önünde oturma eylemi yapan vekiller, daha sonra kanala girerek canlı yayında taleplerini dile getirmek istedi.

Güvenlik güçlerinin vekillerden ikisini dışarı çıkarma görüntüleri kameralara yansıdı. Muhalefet milletvekili Bernadett Szell’in Facebook sayfasındaki görüntüde, bağımsız vekil Akos Hadhazy’nin stüdyoya giden merdivenleri tırmanmaya çalışması ve engellenmesi yer alıyor.

Milletvekillerin daha sonra binaya girişine izin verildi. Hadhazy, kölelik yasası olan adlandırılan mesai düzenlemesinin kaldırılması taleplerini kameralar önünde okudu. Polis ise bina dışında protestoculara biber gazıyla müdahale etti.

İktidar partisi Macar Yurttaş Birliği’nin iletişim başkanı Balazs Hidveghi, muhalif milletvekillerinin, kamu medyasının çalışmalarına zorla müdahil olma çabalarının kabul edilemez olduğunu açıkladı. Hidveghi, vekillerin yangın alarmını devreye soktuğunu ve kamu çalışanlarına saldırdığını öne sürdü.

250 saat olan yıllık fazla mesai süresini 400 saate çıkaran yasayı parlamentodan geçiren Victor Orban başbakanlığındaki sağcı hükümet, bu sayede yükselişe geçen imalat sektöründe işgücü eksikliğini gidereceklerini ve işçilerin daha fazla kazanacağını savunuyor.

Ancak yasayı kölelik olarak tanımlayan muhalefet, hükümeti işçileri çalışmaya zorlayacak çokuluslu şirketlerin taleplerini yerine getirmekle suçluyor.

Hafta sonunda binlerce Macar, dondurucu soğuğa rağmen başkent Budapeşte’de parlamento binası önünde eylem yapmıştı. ‘’Artık yeter’’ sloganları atan protestoculara polis biber gazı ile müdahale etmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG