Erişilebilirlik

71 Mültecinin Ölümüyle İlgili Beş Kişi Tutuklandı


Macar polisi Sırbistan sınırına örülen dikenli telleri inceliyor
Macar polisi Sırbistan sınırına örülen dikenli telleri inceliyor

Macaristan, Perşembe günü 71 kaçak göçmenin Avusturya’da terk edilmiş bir kamyonda ölü bulunması olayıyla bağlantılı görülen beşinci kişiyi de tutukladı. Olayla ilgili dört Bulgar ve bir de Afgan vatandaşı tutuklandı.

Olay son olarak Papa Françesko tarafından da kınandı. Pazar ayininde konuşan Papa, derin donduruculu kamyonda 71 kişinin ölüme terk edilmesini “tüm insanlığa yapılmış saldırı” diye niteledi.

Avrupa’ya binlerce mülteci akmaya devam ederken İngiliz, Fransız ve Alman güvenlik yetkilileri mültecilerin giriş yaptığı İtalya ve Yunanistan’da yıl sonuna kadar daha sıkı kontrol noktaları kurulması çağrısında bulundu. Sığınmacıların çoğu, Afrika ve Ortadoğu’daki savaşlardan kaçıyor.

Üç ülkenin içişleri bakanları, bu kişilerin parmak izlerinin toplanması ve kayıt altına alınmasını önerdi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls savaşlardan ve kötü muameleden kaçan kişilerin ülkeye kabul edilmesi gerektiğini savundu. Valls, “Tüm sığınma talepleri hızla incelemeye alınmalı” diye konuştu.

Ancak tüm Avrupa ülkeleri mülteci akınına karşı konuksever tavır sergilemiyor.

Macaristan’ın milliyetçi Başbakanı Viktor Orban, mültecilerin Avrupa güvenliğine, refahına ve kimliğine tehdit oluşturduğunu iddia ediyor. Macaristan, 28 üyeli Avrupa Birliği ülkelerine girmeyi hedefleyen mültecilerin girişini önlemek için güneyde Sırbistan sınırına dört metre uzunluğunda duvar örüyor.

Makedonya da Yunanistan’dan ülkeye 3 bin sığınmacının girmeye çalışmasının ardından olağanüstü hal ilan etti. Makedonya’nın Gevgelija kentinden hareket eden trene binen 500 kadar sığınmacı, Sırbistan’a geçmek üzere ülkenin güney sınırına gidiyor. Sırbistan’a giriş yapmayı başarabilen mülteciler, Balkan Güzergahı adı verilen yolu kulanarak Batı Avrupa’ya giriş yolu olan Macaristan’a girmeye çalışıyor.

Macaristan girişte tüm mültecilerin parmak izini alıyor. Ancak Batı Avrupa ülkelerinde yakalanmaları durumunda Macaristan’a geri gönderilmekten korkan sığınmacılar parmak izi alınmasına karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG