Erişilebilirlik

Mısırlı Din Adamı Terör Suçundan Yargılanıyor


Mısırlı Din Adamı Terör Suçundan Yargılanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00
New York’ta bir mahkeme, Ebu Hamza el Masri adında Mısırlı bir din adamını terörle bağlantılı suçlardan yargılıyor. İlk duruşması dün yapılan davada sanık hakkındaki iddialar ve savunmalar dinlendi.

Federal mahkemede görülen davada savcılar asıl adı Mustafa Kamil Mustafa olan Ebu Hamza el Masri’yi Londra’da imamlık yaptığı sırada cihat kışkırtıcılığı yapmakla suçladı.

Federal Savcı Yardımcısı Edward Kim, Ebu Hamza’nın Yemen’de dört rehinenin öldürüldüğü eyleme destek verdiğini, Amerika’nın kuzeybatısındaki bir terörist yetiştirme kampı yönettiğini ve destekçilerini eğitim almak üzere Afganistan’a el Kaide ve Taleban’ın yanına gönderdiğini iddia etti.

Ancak avukat Joshua Dratel, Ebu Hamza’nın bu eylemlerle bağlantısı olmadığını, yalnızca sert söylemleri bulunduğunu söyledi. Savunma avukatına göre sanığın Yemen’deki rehine eylemindeki tek rolüyse taraflar arasında arabuluculuk girişiminde bulunmaktı. Dratel, müvekkilini 2012 yılında sınır dışı eden İngiliz yetkililerin bile, yandaşlarını şiddetten uzaklaştırmak için Mısırlı imamın yardımına ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Seton Hall Üniversitesi profesörlerinden Bernard Freamon, Ebu Hamza’nın askeri mahkeme yerine sivil mahkemede yargılanmasını doğru buluyor: “Bu mahkeme, Amerika’da bu tarz davaların birinci elden görüldüğü bir bidayet mahkemesi. Bu mahkemenin tüm federal mahkemeler arasındaki yeri son derece saygın. Eğer terörle suçlanan zanlıyı önce bu mahkemede yargılarsanız, federal devlet de büyüteç altında olur. Sanığın hakları sonuna kadar gözetilir. Askeri mahkemedeki gibi olmaz.”

İlk duruşmada bir tanık da konuşturuldu. Angelica Morris, sanığın yönettiği iddia edilen Oregon eyaletindeki kampta 1999 ve 2000 yılları arasında silahlı eğitim yapıldığını doğruladı.

Ebu Hamza el Masri’nin davasının bir ay sürmesi bekleniyor. Sanık suçlamaları reddetse de dava sonucunda suçlu bulunursa, ömür boyu hapis cezasına çarptırılması mümkün.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG