Erişilebilirlik

Mısır'da Sisi'yi Ciddi Sorunlar Bekliyor


Mısır'da Sisi'yi Ciddi Sorunlar Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Mısır’da eski genelkurmay başkanı Abdülfettah el-Sisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması bekleniyor. Ancak Amerika’nın Sesi Kahire muhabiri Elizabeth Arrott’a göre, Sisi’nin ezici popülaritesi azalmaya başlamış durumda ve Sisiyi ciddi sıkıntılar bekliyor

Mısır’da seçimin favorisi Abdülfettah el-Sisi Muhammed Mursi’yi görevden aldıktan sonra ülkenin en önde gelen ismi haline geldi.

Milyonlarca Mısırlı’nın desteğini kazanan Sisi’nin Müslüman Kardeşler’i bastırması halktan destek gördü. Halk onu yalnızca Mursi’nin halefi olarak değil aynı zamanda Mısır’ın kurtarıcısı olarak gördü.

Ancak bir yıl içinde Mursi döneminin siyasi bölünmeleri derinleşmişe benziyor. Ekonomik durum hala kötü ve Sisi, arkasındaki ordu ve medya desteğine rağmen kırılganlıklara sahip.

Destekçileri de halkın hoşnutsuzluğunun farkında: “Ben bu adamı seviyorum. Resmini bile aldım. Ama ne zaman bir binaya girip çıksam Sisi’nin resimlerini yırtılmış buluyorum.”

Kahire sokaklarında Mısır’ın sevilen yemeği koşari satan Seyit, Sisi’nin devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’le benzerliklerine rağmen 2011 devrimini canlı tuttuğunu düşünüyor.

Seyit gibi düşünen çok kişi var. Sisi kadın seçmenden büyük destek görüyor. Birçok Mısırlı da istikrar ve ekonomik toparlanma sözleri nedeniyle Sisi’den umutlu.

Ancak Sisi’nin siyasi söylemi muğlak ve bu da siyasi rakiplerini ciddi biçimde kendisinden uzaklaştırmış durumda. Mısır’da siyasetten ve Sisi’den soğuyan birçok kişi oy vermiyor. Ancak bu grupların temel ihtiyaçları karşılanmazsa her zaman sessiz kalması mümkün değil: “Mısır halkı her şeyin farkında. İki lidere karşı ayaklanıp onları devirdiler. Sisi, eğer doğru yolu seçmezse onu da devirebilirler.”

Seyyar satıcı Seyit, Sisi’nin liderliğine güvense de sonuçta halkın gücünün Mısır’ı güçlendireceğini düşünüyor: “Beraber çalışarak hayatımızı kazanmalıyız. Dolar, altın için dua etmek yerine çalışmalıyız. Evde oturup ekonomiyi suçlayamayız.”

Ancak iktidar gücünün cumhurbaşkanının elinde yoğunlaştığı bir ülkede Mısır’ın durumunu büyük olasılıkla Mısır’ın yeni lideri belirleyecek.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG