Erişilebilirlik

‘Mülteciler Siyasi Hesaplarla Kabul Edildi Ama Planlama Yapılmadı’


Gaziantep’in sorunlarını 51 soru, 8 araştırma önergesi ile TBMM gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, kentin sorunlarına ilişkin hazırladığı 90 sayfalık raporu kamuoyuna açıkladı.

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, Gaziantep’in genel sorunlarıyla ilgili hazırladığı kapsamlı raporu partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

‘Mülteciler Siyasi Hesaplarla Kabul Edildi Ama Planlama Yapılmadı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

Toğrul, basın toplantısı öncesi verdiği özel röportajda Türkiye'nin mültecileri siyasi hesaplarla kabul ettiğini, ancak herhangi bir planlama yapmadığı için halkın arasında etnik çatışmalar yaşandığını ifade etti.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşuyla yerel ile ulusal medya temsilcisinin takip ettiği toplantıya HDP’li vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. STK’lar, basın ve resmi kurumlardan alınan veriler doğrultusunda hazırlanan rapor dosya halinde gazetecilere dağıtılırken hazırlanan raporun ilgili resmi kurumlara da gönderileceği belirtildi.

HDP milletvekili Mahmut Toğrul yaptığı açıklamada, ''Gaziantep'in sorunlarının çözümüne yönelik bir kamuoyu oluşturmak için 40'a yakın STK, basın mensubu ve meslek odalarıyla görüşerek bu raporu hazırladık. 12 başlık altında topladığımız raporda öncelikle Gaziantep'in sosyolojik haritasını çıkardık. Raporda özellikle üzerinde durduğumuz konuları , ‘Nüfus, Göç ve Mülteciler, Eğitim, Sağlık , Ekoloji ve Çevre, Sosyal-Kültürel Durum, Emek, Kamu Yatırımları, Toplumsal Cinsiyet, Yerel Yönetimler, Hak İhlalleri, Güvenlik, Kentin Sorunlarına Dair Yapmış Olduğumuz Çalışmalar’ şeklinde sıraladık. Amacımız bu sorunların bir arada olduğu kaynak oluşması ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşerek bir kamuoyu oluşturmak'' dedi.

''Mülteciler siyasi hesaplarla kabul edildi ama planlama yapılmadı''

Geçen hafta Gaziantep'te Suriyeli ve Türk vatandaşlar arasında yaşanan ve 2 Türk vatandaşın bıçaklanması ve sonrasında Suriyelilerin ev ve iş yerlerine zarar verme girişimi olayıyla ilgili konuşan HDP'li milletvekili Toğrul, ''Türkiye'nin herhangi bir planlama yapmadan bu insanları kentin ve halkın içerisine gelişi güzel dağıtmasına neden olduğu bir gerçeklik var. 28 Ağustos 2018 tarihi itibariyle resmi verilere göre 393 bin Suriyeli’nin Gaziantep'te olduğunu görebiliriz. Bu insanların buraya gelmesiyle birlikte hem mültecilerin yaşadığı sorunlar var hem de mültecilerin burada neden olduğu sorunlar var. Örneğin ev kiraları arttı, ucuz iş gücü olarak görüldükleri için yerelde işsizlik oranı oldukça arttı. Dolayısıyla kışkırtılan bir milliyetçilik dalgası da olduğu için farklı etnik kesimlerin karşı karşıya getirilme çabasını da görmüyor değiliz. Önümüzdeki süreçte daha şiddetli etnik çatışmaların da ihtimalinin olduğunu görüyoruz. Çünkü Türkiye sadece siyasi hesaplarla bu mültecileri kabul etti, ama mültecilerle ilgili hiç bir planlama yapmadı. Dolayısıyla istenmeyen olaylar oluyor, olacaktır'' ifadelerini kullandı.

''Yetkilileri göreve çağırıyoruz''

Sınır kenti olan Gaziantep'in uyuyan hücrelerin uyanmasıyla daha da tehlikeli olmasından endişe duyduğunu dile getiren Toğrul, ''Gaziantep bir sınır kenti olduğu için cihadist gruplar burada örgütlendi ve buradan Suriye'ye geçtiler. Şimdi önümüzdeki dönemde oradaki grupların Gaziantep'teki uyuyan hücreleri ve onların tekrar Suriye'den buraya gelmesi durumunda bu kentin çok daha tehlikeli bir il olacağı kaygısını taşıyoruz. Yetkililerin bu konuda derhal önlem almaya çağırıyoruz. Hazırladığımız raporda da bunu açık bir şekilde ifade ettik'' diye konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG