Erişilebilirlik

Lufthansa Grevi Avrupa’yı Felç Etti


Geçen hafta çarşamba gününden Cumartesiye kadar dört gün boyunca grev yapan Lufthansa pilotları, grevlerini bu hafta da sürdürme kararı aldı. Almanya’nın yanısıra özellikle Avrupa’daki birçok hattı doğrudan etkileyen ve hava limanlarında kaosa yol açan grevin ikinci dalgasında pilotlar çarşamba gününe kadar iş bırakacak.

5 bin 400 pilotun katılacağı grevin salı günü saat Almanya saati ile 00.01’de başlayacağı, çarşamba günü saat 23.59’a kadar devam edeceği duyuruldu. Alman pilot sendikası Cockpit tarafından yapılan açıklamaya göre, Salı günü Almanya ve komşu ülkelerle bağlantılı kısa mesafeli uçuşlar yapılmayacak. Çarşamba günü ise grev nedeniyle Türkiye, ABD ve Uzak Asya olmak üzere uzun mesafeli uçuşlar duracak. Geçen hafta dört gün süren grev nedeniyle kısa mesafeli uçuşlarda 1700, uzun mesafelilerde de 274 uçuş iptal edilmiş, yaklaşık 300 bin yolcu ya uçamamış ya da gideceği yere gecikmeli varabilmişti.

Pilotlar grev eylemlerini Lufthansa yolcu uçaklarının yanısıra, kargo uçuşlarına ve ucuz biletlerle turistik hedeflere yönelik hizmet veren Lufthansa’nın kardeş şirketi Germanwings uçuşlarına da yaydılar. Cockpit ile Lufthansa yönetimi arasında toplu sözleşme görüşmelerinde bir ilerleme olmadığı için, grevin daha ne kadar devam edeceği belirsizliğini koruyor. Pilot sendikası toplu sözleşme görüşmelerinde işverenden geriye dönük beş yıllık olarak maaşlara yüzde 3,66, başka bir deyişle toplamda yüzde 22’lik ücret artışı talep ediyor. Lufthansa ise, pilotların istediği zammın yerine getirilmesi durumunda şirketin iflas edeceğini savunuyor.

Havacılık uzmanları Lufthansa’nın pes etmemesi sebebiyle havayolu şirketinin milyonlarca Euro zarara uğradığını savunarak, grevin bir ay sürmesinin şirkete 130 milyon Euroya mal olacağını belirtiyor ve toplu sözleşme masasına dönülmesi çağrısı yapıyor. Hali hazırda yaklaşık 119 bin çalışanı bulunan Lufthansa, geçen yıl 1,5 milyar Euro kâr elde etmişti. Lufthansa yönetimi bir yandan son dönemlerde hızlı bir büyüme gösteren Eurowings ve CityLine ekonomik uçuşları için yeni personel almaya hazırlanıyor, öte yandan ise tasarruf yapılmasını istiyor. İstihdamın ağırlıklı Eurowings ve CityLine'a yönelik olması nedeniyle, Lufthansa pilotları bu gelişmeyi uzun vadede kendileri için bir tehdit olarak görerek, ücretlerine zam ve emeklilik ödemelerinin iyileştirilmesini talep ediyorlar. Yıllık ortalama maaşları net 120 bin Euro olan pilotlar, emeklilik düzenlemesi konusunda da işverenle anlaşmazlık yaşıyor. Şimdiye dek 55 yaşında erken emekliliğe ayrılabilen pilotlar, Lufthansa’nın planlarına göre ileride en erken 61 yaşında emekli olabilecek. Bu yaş haddi, Avrupa’daki diğer havayollarının standartlarıyla örtüşüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG