Erişilebilirlik

Lufthansa Grevi Almanya’yı Sarstı



Dünyanın dördüncü, Avrupa'nın ise en büyük hava yolu şirketi Lufthansa’nın kabin personelinin iş bırakma eylemleri Almanya’daki hava ulaşımını felç etti, uluslararası hatlarda da büyük aksamalar meydana geldi. Yaklaşık 20 bin kabin görevlisi bulunan Lufthansa 24 saatlik grev nedeniyle yurtiçi tüm ve uzun mesafelilerin büyük bölümü olmak üzere 1200 seferi iptal etmek zorunda kaldı. Bağımsız Kabin Görevlileri Örgütü adlı sendikanın organize ettiği greve kabin personeli tam kadro katılırken, Alman havalimanlarında toplam 100 bin yolcu mağdur duruma düştü. Lufthansa dünya çapında günde yaklaşık 170 bin yolcu uçuruyor.

Grev yapılmasını eleştiren ve bu bağlamda Alman gazetelerine yarım sayfalık ilan veren Lufthansa, eylemlerin milyonlarca Euro’ya mal olduğunu, ancak bundan önemlisi Almanya’nın imajına zarar verdiğini ve yolcuların mağdur edildiğini öne sürdü. Grev nedeniyle trenlere yığılma olurken, ülke çapında kiralık otomobil kalmadı. Ücretlere 2008’den bu yana zam yapılmaması ve 13 ay süren toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçsuz kalması nedeniyle greve giden sendika, maaşlara yüzde 5'lik zam ve kabin hizmetlerinin kısmen taşeron firmalara verilmesini talep ediyor. Lufthansa yönetimi ise en fazla yüzde 3,5 oranında ücret artışı teklif ediyor ve taşeron firmalar konusunda uzlaşı olabileceğini belirtiyor.

Bu arada grev nedeniyle bugün Türkiye’ye gidecekler de büyük zorluklar yaşadı. Lufthansa, Frankfurt ve Münih ile Istanbul, Ankara ve İzmir arasında gerçekleştirmeyi planladığı toplam 16 karşılıklı seferi iptal etti. Almanya’da ulaşımı alt üst eden grevin etkisinin hafta sonunda da sürmesi ve trafiğin normalleşmesinin Pazartesi’yi bulması tahmin ediliyor. Sendika yetkilileri önümüzdeki günler için yeni grev planlamadıklarını ve Lufthansa ile masaya oturmaya hazır olduklarını açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG