Erişilebilirlik

Lübnan’da Üçlü Zirve


Suriye ve Suudi Arabistan liderleri Hariri soruşturmasıyla ilgili olarak Lübnan’da bir araya geldi.

Eski Başbakan Refik el Hariri, 14 Şubat 2005’de makam otomobilini hedef alan bombalı saldırıda ölmüş; bir ton dinamitin kullanıldığı suikastta başbakanla birlikte 21 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberlere göre, yakında açıklanacak olan Birleşmiş Milletler soruşturmasında, Sünni olan el-Hariri'nin ölümünde Lübnan'ın önde gelen partilerinden Şii Hizbullah’un rolü olduğu ileri sürülüyor.

Beşar el Esat, Kral Abdullah ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman arasında Beyrut’ta yapılan görüşmenin amacı, soruşturma sonucunun Sünnilerle Şiiler arasında gerginliği arttırmasını önlemek.

Görüşmelere Mişel Hariri’nin oğlu Başbakan Saad Hariri de katılıyor.

Hem Şam hükümeti hem de Hizbullah partisi suikastta rolü olduğu iddialarını reddetmiş ancak Suriye, suikastı izleyen kitlesel protesto eylemleri sonucu Lübnan'dan askerlerini geri çekmek zorunda kalmıştı.

Hizbullah, siyasi parti olarak suçlamayı reddetse de bazı örgüt üyelerinin suikasta karışmış olmasından ciddi kaygı duyuyor. Nitekim zirvenin amacı da böyle bir ihtimale karşı hazırlıklı olmak.

Beşar Esat, suikasttan bu yana ilk kez Lübnan'ı ziyaret ediyor.

Kral Abdullah ise son 50 yıldır Lübnan'a giden ilk Suudi Arabistan lideri.

Suudi Arabistan kendini Lübnan’daki Sünnilerin koruyucusu olarak görürken; Suriye, Hizbullah liderlerine yakınlığıyla biliniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG