Erişilebilirlik

Lübnan’da Siyasi Müzakereler Başladı


Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Başbakan Saad Hariri’nin ertelenen istifasının ardından hükümetin geleceği konusunda siyasi liderlerle görüşmelere başladı.

Hariri, 4 Kasım’da Suudi Arabistan’da istifasını vermiş, bu kararıyla koalisyon hükümetini ve ülkeyi krize sürüklemişti. Hariri ülkesine döndükten sonra yeni kurulacak hükümet için müzakerelere olanak tanımak amacıyla istifasını ertelemişti.

Hariri, koalisyon ortağı Lübnanlı militan grup Hizbullah’tan kendisini Suriye, Irak ve Yemen’de bölgesel çatışmalardan soyutlamasını istemişti. Hizbullah, Yemen’de askeri bir rol oynadığı iddialarını reddediyor ancak grubun hem Irak hem de Suriye’de savaşçıları var.

Aoun Pazartesi günü Hizbullah’ın meclisteki grup lideri Muhammed Raad’ın da aralarında olduğu birçok yetkili isimle ayrı ayrı görüştü. Raad daha sonra yaptığı açıklamada hükümete yeniden işlerlik kazandırmak için konuştuklarını belirtti.

Raad, Hizbullah’ın bölgesel çatışmalardan soyutlanması konusundaysa açıklama yapmadı.

Hizbullah’ı sert şekilde eleştiren isimlerden Hıristiyan lider Samir Geagea, Aoun’la görüştükten sonra grubunun hükümetten istifa etmeyeceğini açıkladı.

Geagea, Hizbullah’la ilgili olarak “Ayrılık eylemde olmalı, sözlerde değil. Yani bölgedeki çatışmalardan aktif şekilde soyutlanmaları gerekli” diye konuştu.

Suudi Arabistan İran çatışması Lübnan’ı etkiliyor

Suudi Arabistan ve İran bölgede başka ülkeler aracılığıyla savaşır durumda ve bu çatışmalar geçtiğimiz yıllarda Lübnan’ı derinden etkiledi.

Hariri’nin istifası Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerilimin artmasının ardından geldi. Suudi Arabistan, Hizbullah’ı Yemen’deki Husi milislerini destekleyerek kendisine karşı savaş açmakla suçluyor. Husi milisleri Yemen’den Riyad yakınlarına balistik füze fırlatmıştı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, geçen hafta New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, Hariri’nin büyük ölçüde İran’ın kontrolunda olan Hizbullah tarafından kontrol edilen Lübnan hükümeti için daha fazla siyasi kalkan oluşturmayacağını söylemişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG