Erişilebilirlik

Lübnan Başbakanı Patlamanın Ardından İstifa Etti


10 Ağustos 2020 - İstifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Hasan Diab
10 Ağustos 2020 - İstifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Hasan Diab

Beyrut’taki patlamanın ardından siyaseten de sarsılan Lübnan’da Başbakan Hasan Diab Lübnanlılar'dan gelen tepkiler sonrasında görevini bıraktı.

Pazartesi günü televizyon kanallarında yayınlanan istifa konuşmasında “Bugün bu hükümetin istifasını ilan ediyorum” diyen Diab “değişim için mücadelede halkla birlikte olabilmek amacıyla” kendisinin ve tüm kabinesinin istifa ettiğini söyledi.

Diab'ın açıklaması öncesinde bazı bakanlar istifa etmişti.

Enformasyon Bakanı Manai Abdül Samed’in Pazar günü istifa etmesinin ardından Çevre Bakanı Demanios Kattar da, hükümetin “iradesiz ve verimsiz” olduğunu söyleyerek istifasını sunmuştu.

En az sekiz milletvekilinin yanı sıra, Adalet Bakanı Marie-Claude Najm de bugün günün erken saatlerinde, görevinden ayrılacağını açıklamıştı.

4 Ağustos günü, Beyrut Limanı’nda 2 bin tondan fazla amonyum nitrat bulunan bir depoda meydana gelen, 158 kişinin yaşamını yitirdiği 6 bin kişinin ise yaralandığı patlamanın ardından ülkedeki siyasi ve ekonomik çalkantı da ivme kazandı.

Bir süredir protestoların düzenlendiği ülkede halk bu kez de patlamayla ilgili hükümetin ihmali olduğu iddiasıyla sokaklara döküldü, yönetime istifa çağrısı yaptı.

İran destekli Hizbullah yanlılarının yer aldığı, Ocak ayında kurulan hükümetin bugün toplanması beklenirken, Başbakan Diab'ın kabinenin topluca geri çekildiğini açıklayacağı bilgisini Sağlık Bakanı Hamad Hasan aktarmıştı.

Patlamanın ardından harabeye dönen Beyrut’ta 250 bin kişi de evsiz kalırken, dünya çapında liderler Pazar günü telekonferans yöntemiyle görüşerek Lübnan’a yardım kararı aldı. Kararın sonucunda ülkeye yaklaşık 300 milyon dolar mali yardım sözü verildi. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere, liderler yardımın şeffaflık ilkeleri doğrultusunda kullanılmasını talep etti.

Patlama Beyrut’u Harabeye Çevirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Uzmanlar ülke ekonomisinin yüzde 25’inin patlama sonucu meydana gelen hasar nedeniyle yok olacağını tahmin ederken, Beyrut’un yeniden inşasınınsa milyarlarca dolar maliyeti olacağı belirtiliyor.

Lübnan hükümeti yetkilileri protestocular ve muhalifler tarafından yolsuzluk ve yetersizlikle suçlanırken, Başbakan Hasan Diab, Cumartesi günü yaptığı açıklamada erken seçim için gerekli adımı atacağını belirtmişti ancak kendi kabinesi içinden de gelen baskı sonucu istifa kararı aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG