Erişilebilirlik

Lübnan'da Mülteciler Kıştan Korkuyor


Lübnan'da Mülteciler Kışa Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Lübnan’daki Suriyeli mülteciler yaklaşan kış mevsimini korku içinde bekliyor. Bu mültecilerin yarısından fazlası derme çatma barınaklarda yaşıyor. Kimileriyse ellerindeki para bittiği için borca girmiş durumda. Öte yandan yardım kuruluşları mültecileri kış aylarının dondurucu soğuğuna hazırlamak için ellerinden geleni yapıyor. Geçtiğimiz kış Lübnan’da donarak ölenler arasında hem Suriyeliler hem de Lübnanlılar vardı.

Dondurucu soğuklar yaklaşırken yardım örgütleri Suriyeli mültecilere el uzatıyor. Kış, Suriyeliler için hayatta kalma mücadelesi demek. Bu aileler, yaşadıkları çadırları kışa hazırlamak için gereken malzemeleri topluyor.

Yedi çocuk babası olan Rıdvan El Ömer, ”Odunumuz bitmişti. Hava çok soğuktu. Mülteci hayatı yaşamak çok zor. Karın ağırlığına dayanamayan çadır üzerimize çöktü” diye konuştu.

Tüm birikimlerini eriten mülteciler, bulundukları ülkelerdeki kısıtlamalar gereği iş bulamıyor. Lübnan’daki mültecilerin yarısından fazlası, kötü şartlarda yaşıyor. Bu şartlarda yaşayan mülteci sayısı son iki yılda yüzde 20 arttı. En az 500 bin mülteci dondurucu soğuğa karşı korunmasız.

BM Mülteciler Ajansı'ından Tatiana Audi, ”Suriye’deki kriz başlayalı beş yıl oldu. Mülteciler ellerindeki tüm kaynakları ya tamamen tüketti ya da tüketmek üzere. Yardım ihtiyacı sürekli büyüyor. Özellikle kış aylarında burada hava çok soğuyor, sıcaklıklar sıfırın altına iniyor. Geçen sene çok sayıda kar fırtınası yaşadık. Hava sıcaklığının sıfırın altında 11’e indiği oldu” diyerek geçtiğimiz kış mültecilerin yaşadıklarını anlattı.

Geçtiğimiz Ocak ayında biri çocuk üç Suriyeli, Lübnan’da donarak hayatını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği gibi yardım kuruluşları mültecilere doğrudan para yardımı yapıyor. Ancak mülteciler böylesine kötü şartlarda yaşamaya devam ettikleri sürece temel ihtiyaçlar hiç bitmeyecek.

Mülteciler, kış mevsiminin çok sert geçmemesini umuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG