Erişilebilirlik

Lübnan’da Geçen Ayki Çatışmalarla İlgili Dava Açıldı


Lübnan’da Hizbullah militanlarıyla Suriye yanlısı Sünni gruplar arasında geçen ay çıkan çatışmalarla ilgili olarak 84 kişi hakkında dava açıldı.

Lübnan resmi haber ajansına göre, askeri savcılar, 22’si tutuklu 84 kişi hakkında cinayet, cinayete teşebbüs ve mezhepler arası ayrılık ve ateşli silah bulundurma suçlarından dava açtı.

Beyrut’ta 24 Ağustos’taki çatışmalarda, biri Hizbullah’ın üst düzey yetkilisi olmak üzere, 3 kişi hayatını kaybetmişti. Çatışmalar, mezhepler arası gerilimi arttırırken, ülkedeki militanlar grupların silahsızlandırılması konusunu da yeniden gündeme getirdi.

Yetkililer, çatışmaların bir Hizbullah üyesi ile el-Akbaş adlı küçük bir Sünni grup arasında çıkan anlaşmazlıktan kaynakladığını bildiriyor. Çatışmada çok sayıda otomatik tüfek ve el bombası kullanıldığı da belirtiliyor.

Yetkililere göre, bu, 2008’den bu yana mezhepler arasında çıkan en büyük çatışma. İki yıl önceki olayda ise, batının desteklediği hükümetin Hizbullah örgütüne ait telekomünikasyon ağını kapatmaya çalışmasının ardından, Hizbullah militanları Sünni mahallelerine saldırmış, 4 gün süren olaylarda 80’den fazla kişi ölmüştü.

XS
SM
MD
LG