Erişilebilirlik

Lübnan'da Çatışmalar Yayılıyor


Lübnan ordusu, Beyrut’ta biri dokuz yaşında bir kız çocuğu altı kişinin öldüğü çatışmaların ardından güvenliği sağlamak için her önlemi alacağını bildirdi.

Beyrut’un Kaskas kesiminde Sünni ve Şii mahalleleri arasına askeri birlikler ve tanklar sevkedildi. Kuzeydeki Trablus kentinde Sünniler ve Şiiler arasında çıkan çatışmalarda en az bir kişinin öldüğü, 10 kişinin de yaralandığı haber veriliyor.

Lübnanlı komutanlar ülkenin yeniden mezhep çatışmalarına düşmesini önlemek için kararlı adımlar atılacağı belirtirken siyasi liderleri kışkırtıcı açıklamalardan kaçınmaya çağırdı.

Öteyandan Başbakan Necip Mikati’nin istifasını isteyen bir grup protestocu başbakanlık binası önünde kurdukları çadırlarda oturmaya devam ediyor.
Pazar günü güvenlik güçleri ile Başbakan Necip Mikati’nin bürosuna saldırmaya çalışan göstericiler arasında çatışma çıktı.
Öldürülen istihbarat şefinin cenaze töreni sonrası başbakanlık binasına yürüyen bir grup gösterici zırhlı araçlara binmiş askerler tarafından önlendi. Askerler göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtı ve gözyaşartıcı bomba attı.
İstihbarat şefi Tuğgeneral Vissam el Hassan’ın Şam’ın Şehitler Meydanında düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

Cuma günü bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda el Hassan ile birlikte sekiz kişi hayatını kaybetmişti. Hristiyanlar’ın yaşadığı Doğu Beyrut’ta meydana gelen patlamada çok sayıda kişi yaralanırken çevre evlerde ağır hasar meydana gelmişti.

Lübnan basını saldırının hedefinin Sünni olanh Vissam el Hasan olduğunu bildiriyor. El Hasan, bir süre önce Suriye yanlısı bir politikacının tutuklanmasıyla sonuçlanan bir başka bombalı saldırı hazırlığını soruşturma emri vermişti.
Eski Başbakan SaadHariri ve Dürzi muhalefet lideri Velid Canbolat, saldırıyla ilgili olarak Suriye devlet Başkanı Beşar Esad’ı suçluyor.

Bombalı saldırı, Suriye’deki iç savaşın ülke dışına sıçramasının bir göstergesi olarak yorumlanıyor. 19 aydır devam eden iç savaşta hayatını kaybeden Lübnanlılar da bulunuyor.
Patlama ayrıca, Şubat 2005’te Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’yi hedef alan benzer bir saldırıyı hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG