Erişilebilirlik

Lübnan'a Sığınan Suriyeliler'in Sayısı Artıyor


Lübnan'a Sığınan Suriyeliler'in Sayısı Artıyor
Lübnan'a Sığınan Suriyeliler'in Sayısı Artıyor

Suriye ordusunun ateşi altındaki Lübnan kasabası Vadi Halid, dükkanları yıkılmış, evleri terkedilmiş bir halde krizin daha da kötüleşmesi kaçınılmaz görünen Suriye’den mülteci akınının artmasını bekliyor

Binlerce Suriyeli şiddetten kaçarak Kuzey Lübnan’ın Vadi Halid kasabasına sığındı. Suriyeliler geçici de olsa güvenli bir yer bulmalarına rağmen hala korku içinde yaşarken yerel Lübnanlılar önemli bir ticaret merkezini kaybetmekten yakınıyor.

Vadi Halid kanunsuz bir sınır kasabası olarak tanınıyor. Tek bir sınır kontrol noktası var. Lübnan ordusunun varlığı fazla hisssedilmiyor. Kasaba, şiddetli çatışmalara sahne olan Suriye’nin Humus kentinden arabayla sadece 20 dakika uzaklıkta. Buradakilerin çoğu Suriye’deki şiddet olaylarını bizzat yaşamış kişiler.

Vadi Halid eskiden gelişen bir sınır kasabasıydı. Suriye’den halk buraya parfüm ya da sigara gibi lüks eşyalar satın almaya gelirdi. Lübnanlılar ise sınırı geçip sebze meyve alır ve daha ucuz olan sağlık hizmetlerinden yararlanırdı. Şimdi ise kimse gidip gelemiyor ve birçok kişi sürekli fazla uzak olmayan Suriye’de, şiddetin gölgesinde yaşıyor.

Yerel halk sınırı geçerken gizli yollar kullanıyor. Ancak sınır bölgesindeki arazi Suriye ordusu tarafından mayınlanmış durumda.

Muhalefet yandaşları bunun halkın Lübnan’a kaçışını önlemek için yapıldığı söylüyor. Suriye ise Lübnan’dan isyancılara silah kaçırılmasını durdurmaya çalıştığını öne sürüyor.

Mültecilerden biri Amerika’nın Sesi muhabirini kaçtığı yere götürdü. Bölgedeki çocuklar Suriye askerlerinin nehrin karşı tarafından köye sürekli ateş açtığını söylüyor.

Aralık ayında yerel medyaya göre üç Lübnanlı, Suriye askerlerinin açtığı ateşte öldü. Suriye askerlerinin sık sık Lübnan topraklarına girdiği de öne sürülüyor.

Birkaç kilometre uzaktaki köyünden kaçarak Lübnan’a sığınan Ekber Avayid halkın terör içinde yaşadığını söylüyor:

"Ben burada nehir kıyısında yaşıyorum.Suriye bize komşu. Hergün ateş açıyorlar. Genellikle kimseyi hedef almıyorlar ama bazen havan topu da atıyorlar. Can kaybı oluyor. Ateş açıldığında ailece bir odaya girip birbirimize sarılıyoruz. Korkunç birşey."

Avayid’e göre, sınırın karşı tarafında yaşam giderek kötüleşiyor:

"Karşı taraftaki insanların yiyeceği yok, hiçbir şeyleri yok. Kimse bir yere gidip gelemiyor. Örneğin benim köyüm Talkalak artık eski Talkalak değil; bir askeri bölge. Dört bir yandan sarılmış durumda."

Dükkanları yıkılmış, evleri terkedilmiş Vadi Halid kasabası, krizin daha da kötüleşmesi kaçınılmaz görünen Suriye’den mülteci akınının artmasını bekliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG