Erişilebilirlik

Lübnan Cumhurbaşkanı: 'Hariri Suudi Arabistan’da Tutuklu'


Saad Hariri
Saad Hariri

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Suudi Arabistan’ı Başbakan Saad Hariri’yi gözaltında tutmakla suçladı ve bunu bir saldırı eylemi olarak değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Aoun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerden ve Avrupa hükümetlerinden duruma müdahale etmelerini istedi.

Cumhurbaşkanı Aoun ilk kez Başbakan Hariri’den Suudi Arabistan’ın tutuklusu olarak söz etti. Hariri Suudi Arabistan’a yaptığı seyahat sırasında 12 gün önce istifa etmişti.

“Riyad Lübnan’a müdahale ediyor”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Suudi Arabistan’ın Hariri’ye istifa baskısı yapmasının, Riyad yönetiminin başka bir ülkeye müdahalesinin nadir bir örneği olduğunu kaydetti.

Ruhani, isim vermeden Suudi Arabistan’ı Lübnan’ı bombalaması için İsrail’e yalvarmakla suçladı. Lübnan’da faaliyet gösteren İran desteğindeki Hizbullah grubunun lideri Hasan Nasrallah da Riyad için aynı suçlamayı yapmıştı.

Suudi Arabistan ise Hizbullah’ı Yemen’de İran’ın desteğindeki milislere yardım etmekle suçluyor. Bu ayın ilk günlerinde Yemen’deki Husi milisleri tarafından Suudi Arabistan topraklarına füze atılmıştı. Hizbullah ise Suudi Arabistan’ın Hizbullah’ın da dahil olduğu Lübnan’daki koalisyon hükümetini bozmak için Hariri’yi istifaya zorladığını söylüyor.

Hem Lübnan hem de Suudi Arabistan vatandaşı olan Hariri, Riyad’ın desteklediği bir isim. Hariri, 4 Kasım’da Suudi televizyonundan yaptığı açıklamada istifa ettiğini söylemiş, Hizbullah’a yüklenerek güvenliğinden endişe ettiğini belirtmişti.

Resmi Twitter hesabından açıklama yapan Lübnan Cumhurbaşkanı “Biz onu uluslararası yasaları ihlal eder şekilde gözaltında ve tutuklu olarak görüyoruz” dedi. Aoun, Hizbullah’ın müttefiklerinden, ancak kişisel olarak Hariri’ye yakın bir isim.

Aoun, Çarşamba günü Suudi Arabistan’ın Lübnan’a karşı düşmanca bir eylemde bulunduğunu söyledi ve BM Güvenlik Konseyi büyükelçilerini konuyla ilgili olarak aradığını söyledi.

Hariri de Aoun’a bir Tweet mesajıyla yanıt vererek iyi olduğunu ve söz verdiği gibi Lübnan’a döneceğini yazdı.

Arap Birliği dışişleri bakanları toplanıyor

Hariri’nin partisiyle bağlantılı Future TV, Başbakan’ın Pazar gününden önce ülkeye dönmesinin beklendiğini bildirdi. Arap Dışişleri Bakanları Kahire’de Pazar günü Suudi Arabistan’ın isteğiyle acil bir oturumda bir araya gelecek. Riyad’ın toplantıda İran’ın bölgede artan etkisini ve Lübnan krizini gündeme getirmesi bekleniyor.

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Başbakan Hariri’nin belirsiz durumunun Suudi Arabistan’la kardeşçe çözülmesini istediğini söyledi.

Krizin ardından destek arayışıyla Avrupa turuna çıkan Basil, Lübnan’ın uluslaararası yasalara başvurma hakkı olduğunu söyledi. Basil’in Kahire’deki Arap Birliği toplantısına katılıp katılmayacağı bilinmiyor.

Fransa Dışişleri Bakanı’nın Çarşamba günü Suudi Arabistan’a gitmesi Hariri’yle ve Suudi yetkililerle görüşmesi bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçen hafta sürpriz bir şekilde Riyad’ı ziyaret etmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG