Erişilebilirlik

Louvre Saldırganı Konuşmuyor


Dünyanın en çok ziyaret edilen Müzesi Louvre'da devriye gezen askerlere bıçakla saldırmaya kalkan ancak askerler tarafından etkisiz hale getirilen saldırganın kimliği belirlendi.

Zanlının Abdallah El Hamahmy adlı 29 yaşındaki Mısır vatandaşı ve Dubai'de çalışan "bir satış sorumlusu" olduğu ortaya çıktı. Zanlının pasaportunda Suudi Arabistan ve Türkiye vizelerine de rastlandı. Kaldırıldığı hastanede tedavi gören ve hayati tehlikeyi atlatan saldırgan, Pazar sabahı alınan ilk ifadesinde polise konuşmayı reddetti.

Geçen Cuma günü Louvre Müzesi’nin girişinde bir askeri yaralayan ve askerler tarafından 5 kurşunla vurularak etkisiz hale getirilen zanlı Abdallah E-H, kaldırıldığı hastanede ameliyata alındı. Pazar sabahı hayati tehlikeyi atlatan zanlı, kaldığı hastanede göz altına alınarak ilk ifadesi alındı. Ancak Hamahmy, ilk ifadesinde polise konuşmayı reddetti. Polis, zanlının örgüt bağlantısıyla ilgili henüz bir bulguya rastlamazken, zanlının, Mısırlı emekli bir polis olan babası ise oğlunun hiçbir radikalleşme belirtisi göstermediğini dile getirdi. Polis soruşturması, kimlik tespiti ve örgüt bağlantısı ihtimalleri üzerinde devam ediyor.

Paris'te soruşturmada elde edilen ilk bulgular ışığında bir basın toplantısı düzenleyen Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins, saldırıya ve saldırganın kimliğine ilişkin önemli detaylar verdi. Molins'ın tüm detayları ile aktardığı bilgilere göre, zanlı sabah 9.50 civarında Louvre'un Carrousel girişinden sırtında iki sırt çantası, üzerinde de kuru kafa deseni bulunan bir siyah t-shirt ile içeriye girmeye kalkıştı.

Ancak güvenlik görevlilerinin arama yapmak istemesi üzerine şüpheli davranışlar sergileyen zanlıyı, o sırada devriye gezmekte olan 4 asker gördü. Askerleri gören zanlı "asker bıçağı" diye adlandırılan 40 cm. boyundaki bir bıçağı çıkararak ve "Allahuekber" diye bağırarak askerlere saldırdı. Askerlerden birisi başından hafif yara alırken, bir diğeri de yere düştü.

Saldırganın kararlı olduğunu gören bir diğer asker 5 el ateş ederek, karnından vurduğu saldırganı etkisiz hale getirdi. Ağır yaralanan saldırgan hastanede ameliyata alındı, saldırıya uğrayan askerin ise durumunun iyi olduğu belirtildi.

Molins, Fransız polis kayıtlarında adı geçmeyen saldırgana ait biometrik pasaportta yer alan fotoğrafın saldırgana ait olduğunu tespit ettiklerini belirtti ancak halen sahte kimlik hazırlanması ihtimali de araştırılıyor. Molins, "Zanlının kimliği henüz resmen doğrulanmadı. Ancak pasaporttaki resim Visabio kayıtlarında var ve yakalanan şahsa ait" dedi. Molins, saldırganın 30 Ekim'de Dubai'deki Fransız Konsolosluğu'na vize başvurusunda bulunduğunu, 8 Kasım'da onay aldığını, 26 Ocak tarihinde Charles de Gaulle Havaalanı'ndan Paris'e giriş yaptığını, 5 Şubat'ta ise dönüş bileti bulunduğunu söyledi.

İki kez Türkiye vizesi

Savcı Molins, zanlının Ponthieu Sokak'ta kaldığı otele yapılan baskında bir biometrik pasaport, 960 Euro nakit para, bir haftalık giyecek bulunduğunu, pasaportta Mısır vatandaşı olduğunun ve 2015 ve 2016 yıllarında iki kez Türkiye vizesinin yanısıra Suudi Arabistan vizesinin de kayıtlı olduğunu açıkladı.

Fransız savcı ayrıca, saldırganın Paris'teki otel için bin 700 Euro'ya rezervasyon yaptığını, bir gün sonra, 27 Ocak'ta bir araba kiraladığını, bu aracın da Paris'te terkedilmiş vaziyette bulunduğunu kaydetti. Savcı Molins, saldırganın 28 Ocak tarihinde Bastille'deki bir silah mağazasından iki bıçak aldığı ve 680 Euro nakit ödeme yaptığı bilgisini de verdi.

Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins, saldırganın durumunun ciddiyetini koruduğunu ve henüz ifadesinin alınmadığını, soruşturmanın bundan sonraki aşamasında zanlının bu eylemi tek başına mı yoksa bir örgütle bağlantılı mı yaptığının araştırıldığını da vurguladı.

Sosyal medyada çelişkili paylaşımlar

Louvre saldırısını düzenleyen 29 yaşındaki Mısırlı Abdallah E-H'nin Facebook ve Twitter profili ise son derece ilginç. 'Dinamik, genç bir iş adamı" profili veren zanlının bugüne kadar elde edilen saldırgan profiline uymuyor.

Abdallh E-H, Facebook hesabından kendisini "Arap Emirlikleri'nde alternatif enerji alanında uzmanlaşan bir şirketin satış sorumlusu" olarak tanıtıyor. Kahire'nin kuzeyindeki Mansurah kentinden geldiğini ve 2014 yılından bu yana evli olduğunu belirtiyor.

Twitter hesabından, saldırıdan sadece 10 dakika önce Arapça olarak geçtiği son mesajda ise, "Hiçbir müzakere, hiçbir uzlaşma, hiçbir geçici merhem mümkün değil, savaşta barış olmaz" diyor.

Facebook hesabındaki ilgi alanları bölümünde ise Arsenal, Real ve Bayern futbol takımlarının, vücut geliştirme sporunun hayranı olduğunu, "Aslan Kral" ve "Anne, uçağı kaçırdım" filmlerini sevdiğini anlatıyor. Ayrıca savaş silahları ve bıçaklarla ilgili Facebook gruplarına da abone olmuş.

Paris'e geldiğini ise 26 Ocak'ta Twitter hesabından duyurmuş.

Twitter hesabında ise Mısır Devlet Başkanı Abdelfatah Al Sisi ile Barack Obama'yı takip ediyor.

XS
SM
MD
LG