Erişilebilirlik

Louisiana Eyaleti'nde Sondaj Çalışmalarının Dondurulması İşsizliği Arttırdı


Louisiana Eyaleti'nde Sondaj Çalışmalarının Dondurulması İşsizliği Arttırdı
Louisiana Eyaleti'nde Sondaj Çalışmalarının Dondurulması İşsizliği Arttırdı

Louisiana eyaletinde hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Partililer, Meksika Körfezi’nde denizde petrol aramak için yapılan sondaj çalışmalarının durdurulmasının şu anda eyaletteki en büyük sorun olduğunu söylüyor. Yetkililer ve çevreciler petrol platformlarında başka kazaların meydana gelmesini önlemek için sondaj çalışmalarının geçici olarak durdurulmasının gerekli olduğunu savunuyor. Ancak Meksika Körfezi kıyısındaki eyaletlerde yaşayanlar enerji sektörünün sağladığı yüksek maaşlı iş alanlarının başka bölgelere taşınmasını istemiyor.



Petrol felaketi yüzünden Mississippi Deltası ve Meksika Körfezi kıyılarındaki balıkçı tekneleri boş duruyor.

Louisiana eyaletinde geçimini petrol ve doğalgaz sektöründen sağlayanların sayısı, balıkçılıkla geçinenlerden daha fazla. Petrol arama çalışmalarının dondurulmasıyla yüzlerce kişi işsiz kaldı.

Mississippi Deltası bölgesinde yaşayan ve hem balıkçılık yapmış, hem de enerji sektöründe çalışmış olan Waylon LaFont ve Mathew Cheramie, şu anda çok az iş bulabildikleri için kendi başlarına avlanmaya çıktıklarını söylüyor. Cheramie, ”Şu anda iş bulmak çok zor. Bulduğunuz işin da kalıcı olacağına dair bir garanti yok. Ekonominin durumu zaten kötü. Şimdi de petrol arama çalışmaları durduruldu. Herşey kötüye gidiyor,” diyor.

LaFont, hem balıkçılık hem de inşaat sektöründen iyi kazandığını ancak petrol felaketi ve arama yasağı yüzünden iki sektörün de darbe aldığını söylüyor. Lafont, ”Petrol arama çalışmalarının durdurulmasıyla birçok kişi işini kaybetti. Petrol sektöründe çalışanların yeni konut ihtiyacı da ortadan kalktı. İnşaat sektörü duraklama noktasına geldi. Herkes kendi evini kendi yapmaya başladı,” diye konuşuyor.

LaFont ve Cheramie doğayı sevdiklerini ve bu bölgeyi petrolden korumak istediklerini söylüyor. Ancak Matthew Cheramie denizde petrol aramanın durdurulması gerektiğine inanmıyor. Cheramie, ”Yapmaları gereken şey, sondaj çalışmalarındaki hataları düzeltmek. Çalışmaların güvenli ve doğru şekilde yapıldığından emin olmak için personelin de iyi eğitilmesi gerekiyor.”

Tulane Üniversitesi Enerji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Eric Smith, bu görüşlerin bölgede yaşamayanları şaşırttığını söylüyor. Smith, ”Balıkçılar, petrol ve doğalgaz sektöründe çalışanlar işlerini geri almak için sokaklarda savaşmalı ama bunu yapamıyorlar çünkü hepsi aynı kişiler,” diyor.

Smith, yasağın etkisinin önümüzdeki aylarda daha da kötü hissedileceğini söylüyor. Uzman, petrol platformlarının maliyetinin günde bir milyon doları bulduğunu, petrol şirketlerinin büyük zarara uğrayacağını belirtiyor. Yasak başladığından bu yana bölgeye yerleştirilecek olan sekiz platform başka yerlere yöneltildi, iki platform da kaldırıldı. Smith, ”Murphy şirketi, petrol platformlarından birini kaldırdı. Bu şirketin Afrika’da da bağlantıları var. Körfezde birkaç yıl sondaj çalışması yapmanız mümkün olmayacaksa ve platformun sözleşmesinin bitmesine daha beş yıl varsa o zaman Afrika’ya taşınıp orada çalışırsınız,” diyor.

Yeni raporlara göre petrol arama çalışmalarının durdurulması yüzünden 23 bin kişi işini kaybedecek.

Eric Smith, yasak nedeniyle Meksika Körfezi’nde şu anki üretim miktarı olan günde 1 milyon 700 bin varile ulaşılamayacağını, bunun da bütün dünyayı etkileyeceğini söylüyor. Smith, ”Dünyanın günlük petrol tüketimi 87 milyon varil. Dünya şu anda ancak günde 5 milyon varillik bir azalmayı kaldırabilir. Meksika Körfezi’nde petrol üretimini durdurursanız dünyadaki petrol üretiminin azalma oranı çift haneli rakamlara ulaşır,” diyor.

Başkan Obama, yasağın, Meksika Körfezi’ndeki kazayı inceleyen komisyonun çalışmalarını erken tamamlaması durumunda, İçişleri Bakanlığı’nın 30 Kasım olarak koyduğu tarihten daha önce kaldırılabileceğini söylüyor.

Başkan, yasağın kısa vadeli ekonomik etkisine rağmen petrol arama çalışmalarının durdurulmasının Meksika Körfezi’nin doğal hazinelerini gelecekteki kazalardan korumak için gerekli olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG