Erişilebilirlik

Los Angeles'ta Çetelerle Mücadelede İlerleme


Los Angeles'ta Çetelerle Mücadelede İlerleme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Yaklaşık 450 çete bulunan Los Angeles'ta gençlerin katıldığı sosyal programlar ve eski çete üyelerini topluma kazandırma çalışmalarından olumlu sonuç alınıyor

Los Angeles polisi kentin Amerika’nın gangster merkezi olduğunu söylüyor. Yüzlerce çete eylem yaptığı kentte çete suçlarından hapis yatanları topluma kazandırmaya çalışan Homeboy Industries adlı bir kurum bugüne kadar binlerce kişinin çete hayatına dönmesini engelledi. Programın başarısından etkilenen diğer ülkeler de Homeboy Industries’den yardım alıyor.

450’den fazla çete bulunan Los Angeles’ta 19 yaşındaki eski çete üyesi Kevin, günlerini çetelerin yoğun olduğu yerlerden uzak durarak bir mutfakta geçirmeyi tercih ediyor: “En yakın arkadaşımın, başka aile üyelerinin çete yaşamı yüzünden öldüğünü görmek gözlerimi açmamı sağladı.”

Kevin ve burada çalışan diğer kişiler eski çete üyeleri. Birçoğu hapis yatmış. Burada 18 aylık bir eğitim programından geçerek kendilerini gerçek dünyaya hazırlıyorlar. Birçoğu da eski düşmanları ile yanyana çalışıyor: “Zaman geçtikçe onlara selam vermeye başlıyorsunuz. ‘Naber, nasılsın,’ diyorsunuz. Başta birbirinize ateş edip öldürüyordunuz. Birbirinizin arkadaşlarınızı öldürüyordunuz, rakiptiniz. Şimdi selam veriyorsunuz.”

Homeboy Industries’in kurucusu Rahip Gregory Boyle, eski çete üyelerinin burada ortak noktada buluştuğunu söylüyor: “Herkes onurlu bir şekilde, çocuklarına yemek getirmek, kirasını ödemek ister. Annelerinin onlarla gurur duymasını ve çocuklarının onlardan utanmamasını ister. Burada ortak çıkarlar birleşiyor.”

Boyle çete hayatından kurtaran bu programı 25 yıl önce kurmuş. O dönemde dünyanın en yoğun çete eylemlerine tanık olan bir mahallenin rahibiymiş. Çetelerden ayrılmak isteyen birçok genç toplumun onlara ikinci bir şans vermeyeceğini düşünüyormuş: “İşverenlerin onları işe almasını sağlamak zor. Buraya bağış yapılmasını sağlamak zor. Polislerin ve diğerlerinin buradaki insanları şeytan gibi görmemelerini sağlamak da zor oldu.”

2012 yılında 8 bin çete üyesi Homeboy Industries’den yardım istemiş. Boyle, burada eğitim görenlerin yüzde 70’inin hapishaneye dönmediğini söylüyor. Birçoğu dövmelerini sildiriyor. Bu hizmet de burada veriliyor: “Geçmişi unutmak istiyorum. Dövmeleri sildirerek de geçmişimin bir kısmını silmiş oluyorum.”

Çeteler yalnızca Amerika’nın yoksul mahallerinde bulunmuyor.

Antropoloji profesörü Thomas Ward medyanın gücü sayesinde sokak çetelerinin Amerika’nın diğer ülkelere ihraç ettiği bir ürün haline geldiğini söylüyor: “Bu gangster rap olabilir, filmler ve televizyon olabilir. Çocuklar sert gangster tiplemelerinden çok etkileniyor.”

Amerikan tarzı sokak çeteleri yasadışı göçmenlerin ülke dışına atılması nedeniyle Orta Amerika’da da kök salıyor. Boyle, Homeboy Industries’e benzer programlarla Latin Amerika ve Avrupa’daki ülkelerle de çalışmalarını sürdürüyor.

Kevin ise üniversiteye devam ediyor ve mezun olduğunda polis olmak istiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG