Erişilebilirlik

Los Angeles’ta Su Kısıtlaması


Los Angeles’ta Su Kısıtlaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

California’da yaşanan kuraklık, eyaletteki çiftçilere verilen suyun azaltılmasına yol açtı. Su kısıtlamasının Los Angeles gibi büyük şehirlerdeki etkisi biraz daha hafif olsa da, kent sakinleri su israfını önlemek için hazırlanan katı yasalara uymak zorundalar

Los Angeles Belediyesi Su ve Enerji Bölümü’nden Rick Silva, bütün semtleri dolaşarak yasadışı sulama yapılıp-yapılmadığını gözlemliyor: “Evlere kesilen ceza 100; işyerleri içinse 200 dolardan başlıyor.”

Yasaları ilk kez ihlal edenlerin çoğuna sadece uyarı ve su israfını nasıl azaltabilecekleri konusunda tavsiye veriliyor.

Çift sayıyla biten sokaklardaki evler Salı, Perşembe ve Pazar, tek sayıyla biten sokaklardaki evlerse Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günü sulama yapabiliyor. Saat 9 ve 16 arasında veya Cumartesi günleri sulama yapmaksa yasak.

Rick Silva, “Bahçelerden sızan fazla suları ve yanlış günlerde sulama yapan semt sakinlerini izliyoruz. Amacımız bahçe sulamanın çok fazla su israfına yol açtığı konusunda halkı bilinçlendirmek,” şeklinde konuşuyor.

Çiftçilerse, ciddi su kısıtlamalarına maruz kalmış. Bu da eyaletin temel sektörlerinden biri olan tarımı tehdit ediyor. Yetkililer, Los Angeles’ta su tüketiminin yarısının bahçe sulamasından kaynakladığını ve bunun azaltılabileceğini söylüyor.

Belediye yetkilileri, ev sahiplerine kuraklığa dayanıklı bitki ekmeleri çağrısında bulunuyor.

Silva, “Ev sahiplerine bahçelerini yeniden ekmeleri için metrekare başına 3 dolar ödemeyi teklif ediyoruz,” diyor.

Bazı ev sahipleri bu tekliften faydalanmış ve bahçelerine ılıman iklime uygun bitkiler ekmiş. Kent belediyesi, parklarda da aynı düzenlemeyi yapmaya başlamış.

Ev sahiplerinden bazılarına bilgilendirici bir mektup veya uyarı, en sonunda da para cezası gönderilecek.

Los Angeles’ın hala yeterli miktarda su rezervi olsa da, eyaletin diğer bölgelerindeki su rezervleri normalin çok altında.

Aynı şekilde, Los Angeles’ın başlıca su kaynağı olan Sierra Nevada dağındaki su rezervi de geçtiğimiz Mayıs ayında normalin %20 altındaydı.

California’da son üç senedir kuraklık yaşanıyor. Yetkililer, eyalet genelinde su israfına karşı yeni ve daha sert cezalar uygulamaya hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG