Erişilebilirlik

Long Now Vakfı 10 Bin Yıl Sonrasını Düşünüyor


Long Now Vakfı 10 Bin Yıl Sonrasını Düşünüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Long Now Clock – Yavaş Saat 42 milyon dolara mal oldu ve 150 metre yüksekliğinde.

Bu saat yılda sadece bir kere çalışıp, yüzyılda bir kere gonglayacak. İçindeki guguk kuşu da bin yılda bir kere ötecek. Tasarımcıları, saati en az 10 bin yıl dayanacak şekilde tasarlamış.

Alexander Rose, Long Now Vakfı’nın Direktörü. Yavaş Saat’in, uzun vadeli düşüncenin bir sembolü olduğunu söylüyor.

Long Now Vakfı, uzun vadeli sorumluluk almayı ve gelecek hakkında daha derin düşünmeyi teşvik etmek hedefliyor.

Bu projelerden birinin odağında, siyah ayaklı dağ gelinciği var. Vakıf, soyu tehlikede olan gelincikleri vebaya dayanıklı hale getirmek için genetik yapısını değiştirmenin yollarını arıyor. Ayrıca vakıf, tüylü mamut gibi soyu tükenmiş türlerin incelenmesi için bilim adamları ve ekoloji uzmanlarını bir araya getiriyor.

Vakfın, Rosetta Projesi ise, 1000’den fazla dili temsil eden 13 bin sayfa yazı içeren metal diskler üretti. Sayfalar ancak mikroskop altında okunabiliyor. Binlerce yıl dayanacak şekilde tasarlanan disklerin, Yerli Amerikalı Arapaho dili gibi kaybolmakta olan dilleri koruması hedefleniyor.

Vakıf, Doktor Larry Brilliant gibi öngörülü uzmanların konuşmalarına da sponsorluk ediyor. Eskiden hippi olan ve bugün de filantropist olarak tanınan Doktor Brilliant, çiçek hastalığının sona erdirilmesinde Dünya Sağlık Örgütü’ne yardım etmiş. Brilliant, konuşmalarıyla dinleyicileri etkileyen bir uzman.

İnsanların geleceği önemsemesine, hayal kurmasına ve projelerini hayata geçirmesine yardımcı olan Vakıf, dünyanın geleceğini güzelleştirmek için çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG